Mezőgazdasági fórum, galériával

2019.02.19. 19:30

Nagy István: az idei az építés éve lesz az agráriumban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága agrárfórumot hirdetett kedd estére a gazdatársadalom számára, amit egy sajtótájékoztató előzött meg a mezőhegyesi polgármesteri hivatal dísztermében. Dr. Kulcsár László Békés megyei NAK-elnök az együttgondolkodásra, a stratégiai párbeszédre hívta fel a sajtó figyelmét, ami – mint fogalmazott – példás a meghívottak részéről. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az idei az építés éve lesz az agráriumban.

Cs. I.

– A megyében közvetve vagy közvetlenül mindenki érintett az agráriumban. Kiváló, átlagosan 25 aranykorona értékű földeken gazdálkodnak az emberek, az 500 ezer hektár termőföld 97 százaléka megművelt. Nagyszerű adottságokkal rendelkező megye Békés, amit ki kell használnunk. 2010 óta példaértékű a párbeszéd a kormány és az agrárkamara között, a szaktárca a legmagasabb szinten képviselteti magát évente nálunk. Az előremutató párbeszédnek a szorgalmas gazdák a haszonélvezői – hangsúlyozta dr. Kulcsár László megyei elnök.

S hogy miért a dél-békési várost választották az agrárfórum helyszínéül? – Mezőhegyes, a ménesbirtok sikerre van ítélve. Erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy ezen a fejlődési pályán támogassuk a mintagazdaságot, ahogy azt teszi a kormányzat is. Békés megye szempontjából is előremutató, ami most ebben a városban zajlik – mondta dr. Kulcsár László, majd bejelentette, hogy Pap István Tiborral, a ménesbirtok vezérigazgatójával együttműködési megállapodást írnak alá.

Dr. Kulcsár László és Pap István Tibor írta alá az agrárgazdasági kamara és a ménesbirtok együttműködési megállapodását /Fotók: Imre György/

A sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról és a tárca ezzel kapcsolatos terveiről adott tájékoztatást. Elöljáróban ő is jó példaként említette a jó helyválasztást: Mezőhegyes remek példa arra, miként lehet a tradiciókra építeni. A mintabirtok pedig a 21. század agráriumának lehet az ékköve.

– Az agrárium töltse be a vidékfejlesztő és megtartó szerepét, erre kiváló példa Mezőhegyes és a ménesbirtok együttműködése – emelte ki a miniszter, majd a tavalyi év összegzéseként elmondta, az elmúlt öt év átlagát felülmúlták a terméseredmények.

– Az építés éve lesz 2019 a magyar agráriumban – mondta és a beruházási támogatások fajtáit sorolva kiemelte, a szándék az, hogy fenntartható legyen a gazdálkodókban a beruházási kedv. Beszélt arról is, hogy kiemelten kell kezelni a digitalizáció, a generációváltás kérdését is. Bejelentette, hamarosan megkezdi működését a Nemzeti Öntözési Központ. Korszakváltásnak nevezte ezt a magyar vízügy történetében. A vízgazdálkodási programról részletesen beszélt: rövid távú cél, hogy két év alatt 100 ezer hektárral növekedjen az öntözött területek nagysága. Konkrét beruházásokat is említett, a Békés megyét érintő projekt hatására 3051 hektár lesz öntözhető.

– Az idei év fontos feladata az osztatlan közös birtoktestek ügyének rendezése. Gúzsba köt a hazai mezőgazdaságban az osztatlan közös földtulajdon problémája, ami 4,5 millió embert és 2,5 millió hektárt érint – emelte ki. Szólt az uniós agrárpolitikai tárgyalásairól, és ígérte, a gazdáknak erről részletesen beszámol a fórumon.

Pap István Tibor vezérigazgató a sajtótájékoztatón aláírt együttműködési megállapodásról elmondta, a ménesbirtok és a megyei agrárkamara érdekelt a kölcsönös információcserében, a szakmai rendezvények közös megszervezésében. Számos területen segítik egymás munkáját. Ezzel a partnerséggel sokkal hatékonyabban tudja a mintagazdaság és az agrárkamara is a céljait megvalósítani. 2016 óta jó a partnerség. A társadalmi, szakmai szervezetekkel ezeket a kapcsolatokat a folytatásban is tovább kívánja erősíteni a ménesbirtok.

A sajtótájékoztató után a meghívottak – Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestere, dr. Lázár János Mezőhegyesért felelős kormánybiztos, Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese – a művelődési központban találkoztak a gazdálkodókkal és az ágazat aktualitásairól tartottak fórumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában