a tűz martaléka

2019.02.12. 17:30

Menthetetlen a pusztaföldvári ház, jól jön minden segítség

A fiatal pár alföldi életkezdésének minden eddigi eredménye a szombati tűz martalékává vált Pusztaföldvár egyik szélső utcájában. Ahogy a helyszínen, az üszkös gerendák mellett álldogálva Greksa Krisztián elmondta, 20 perc alatt rommá égett a házuk. Azóta példás összefogás segíti a fiatalok újrakezdését. Erről is mesélt hírportálunknak a portájukon éppen egy építési vállalkozóval terepszemléző Krisztián.

Csete Ilona

Csupán negyedórát töltött távol otthonától a fiatal pár, amikor ismerősük rohant értük a szomszédos utcába: Ég a házatok! – kiabálta. Szombaton 19 óra 30 perc körül kigyulladt a Petőfi utcai ingatlan, a helyszínre a mezőkovácsházi és az orosházi hivatásos tűzoltók érkeztek. Az utómunkálatok során egy felrobbant gázpalackot is találtak a törmelékek között.

– Mindenünk megsemmisült. Semmivé vált mindaz, amit az elmúlt 3 évben szépen összerakosgattunk. Haladtunk a felújítással, összkomfortos volt a ház. Mi nem gázzal, hanem kályhával fűtöttünk – mutatott be a szobába kívülről, az utcáról. A rommá égett ingatlan helyiségeibe nem ildomos bemerészkedni, mert a szénné égett gerendák, a megrepedt falak, a leomló mennyezet életveszélyes. Biztosításuk a fiataloknak nem volt.

A szerző felvételei

Ottjártunkkor érkezett a házhoz a pusztaföldvári Kaczkó Pál építési vállalkozó.

– Hallottam, mi történt. Felajánlok a fiataloknak 100 ezer forint értékben építőanyagot. Úgy látom, lesz helye – nézett körbe és azt már a tulajdonossal állapította meg, itt bizony bontásra ítélt az egész ingatlan. Az oltás során a vályog falak magukba szívták a vizet, omlik, mállik, dől minden, cserép- és üvegtörmelék mindenhol. A nyílászárók szétégtek, megolvadtak.

– Ezt nem érdemes felújítani, csak a tetőszerkezet minimum 2 millióba kerülne – summázták az udvaron.

A kiégett, életveszélyessé vált házat le kell bontani. A tűz 20 perc alatt elpusztított mindent.

Greksa Krisztián és párja ideiglenesen egy komfort nélküli házba költözött, most azon fáradoznak sokak segítségével, hogy azt lakhatóvá tegyék. Családjuk hétvégén összefog, munkához is lát. S hogy addig mi minden történt és történik?

– Én hatalmasat csalódtam az emberekben: jó irányban! A tűz éjszakája óta folyamatosan kapunk adományokat, érkezik mindenhonnan a segítség, a közösségi médiában gyűjtenek nekünk. Van, aki hozott egy váltás ruhát, mástól ágyneműt kaptunk, szőnyegeket. Fiatalok Orosházáról szekrénysort hoztak. Edzés helyett bennünket választottak. Egy villanyszerelő a kétkezi munkáját ajánlotta fel. A kollégáim is támogatásukról biztosítottak – a felsorolást egy újabb hívás szakította meg, Krisztiánnak egy ismeretlen hölgy telefonált. A fiatalember a könnyeivel küszködve köszönte meg jó akarója hívását...

– A jó szó is jól esik. És ez így megy napok óta. Nem tudok elég hálás lenni, nem tudom elégszer megköszönni – mondta elérzékenyülve, majd ismét a rá váró feladatokat sorolta. Kedden az ideiglenes házukba a villany bevezetését intézte. A napi munkája (két műszakban dolgozik a Linamar orosházi gyárában hegesztőként), no meg kedvencei, a lovak mellett még nagyon sokáig lesznek bokros teendői.

Optimista újrakezdés

Németországban dolgoztak a fiatalok évekig, a megspórolt forintjaikat ingatlanba fektették. Baranya megyében él a rokonságuk, de ők a dunántúli árakat sokallták. Békés megyében találtak árban elfogadható és a lótartáshoz is megfelelő ingatlant.

– Az Alföld a legjobb hely, ahol kedvenceinkkel, a lovakkal és a kutyáinkkal jól élhetünk – indokolta hazatelepedésük választott helyszínét Krisztián. Szerencsére az állatok sem sérültek meg, igaz, kutyáik közül több „világgá ment”, reménykednek, hogy mindegyik hazatalál.

– Amennyi biztatást, segítséget kapunk az emberektől, cserébe nem lehetünk kétségbeesettek, nem hagyhatjuk el magunkat. Talpra állunk – mondta határozottan a romok mellett a fiatalember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában