BÉKÉSCSABA/LONDON

2019.02.21. 12:18

Martin Wandát választották a világmárka magyar nagykövetének

A békéscsabai Martin Wandát választotta magyarországi nagykövetének a Canon európai központja. A Londonban élő fiatal fotográfus számára a megtisztelő cím megszerzése mindamellett, hogy több kötelezettséggel is jár, szakmailag is nagy előrelépést jelent, ugyanis elsőkézből találkozhat, ismerkedhet meg a cég legújabb kameráival.

Nagy-Laczkó Viktória

– Néhány hete kapta a hírt, miszerint önt kéri fel a fényképezőgépeket is gyártó cég magyar nagykövetnek. Hogyan került a Canon látómezejébe?

– A magyarországi Canon figyelt fel a munkásságomra, és terjesztett fel az európai döntőbizottsága elé, melynek tagjai végül megválasztottak. Karácsony előtt skype-oltam a bizottság két tagjával, akiknek nagyon tetszettek a munkáim, és említették, hogy mivel Magyarország mindig is híres volt az innen kikerült fotográfusairól a fotózás történelmében (lásd Robert Capa, Brassai, Martin Munkacsi, Andre Kertesz), örültek, hogy most a Canont ebből a térségből is képviseli majd valaki a többi európai nagykövet mellett. Az pedig különösen lenyűgözte őket, amikor megtudták, hogy 28 éves vagyok. Ezenfelül, mivel a reprezentált fotósok 90 százaléka férfi, azt gondolom, fontosnak tarthatták a döntés meghozatalakor azt a tényezőt is, hogy nő vagyok, hiszen egy ilyen nagy cégnek 2019-ben különösen figyelnie kell a diverzitásra.

– Egész pontosan mivel jár a titulus, milyen feladatok várnak önre?

– A megbízatás 18 hónapra szól, a titulus több kötelezettséggel jár. Részt kell vennem a cég által szervezett eseményeken, előadásokat tartanom a munkásságomról, a fiatalokat pedig workshopokon keresztül igyekszem majd megszólítani. Ezenkívül tesztelhetem és cikk formájában értékelhetem is a legújabb kamerákat, s a reklámozás is kiemelt feladat.

– Igaz, még csak néhány hete tölti be a tisztséget, de volt már valamilyen megbízatása nagykövetként?

– Igen. Londonban volt szerencsém részt venni egy, a Getty Images és Canon kollaborációjaként születő 5 részes kisfilm sorozat forgatásában, amelyben a fotózás 5 különböző műfajából választottak 1-1 tapasztalt fényképészt, akik egy pár napon keresztül mentorálnak egy kezdő fotóst, technikai tippeket adnak, tanácsokkal látják el a karrier beindítására vonatkozóan. A divat kategóriában engem választottak mentornak. Forgattuk pár napon keresztül, és az egész végeredmény nagyon friss lesz, már alig várom, hogy megoszthassam.

– Megfogalmazódtak önben már tervek, mi az, amit mindenképp véghez szeretne vinni nagykövetként?

– A Canon által megszabott kötelezettségeken túl, ők is nagyon támogatónak tűnnek a felvetéseimmel kapcsolatban is, sőt az ötleteimre is számítanak pár esemény megálmodásában. Saját projektként dolgozom egy portrésorozaton (egyelőre több részletet nem szeretnék elárulni), aminek reményeim szerint egy kiállítás és kiadvány lesz a végeredménye.

– Legutóbb több mint egy éve, a Junior Príma-díj kapcsán beszélgettünk; már akkor sok projekten dolgozott. Mennyire pörögtek fel ön körül az események az elmúlt időszakban?

– A tavalyi esztendő elég sűrűre sikerült, év elején lett egy párizsi ügynököm, ami által elég sokat utaztam. Voltam Los Angelesben, Koppenhágában, Párizsban többször, fotóztam a VOGUE Portugáliának, az olasz VOGUE-nak, Burberry és Marc Jacobs exkluzív anyagot a Japán CommonSense Magazinnak, most szombaton repülök Firenzébe egy kínai színésznőt fotózni az Instyle China címlapjára. Soha nem unatkozom, az biztos! Mindemellett az otthoni megrendeléseimre is mindig próbálok időt szakítani, ami anyagilag nem feltétlenül annyira jövedelmező, de semmiképp sem szeretném elvágni a szálakat, hisz' sosem lehet tudni.

Martin Wanda 16 évesen, az első Canon gépével szeretett bele a fotózásba. Fotó: M. W.

– Elárulja, min dolgozik jelenleg?

– Mivel december-januárban elég sokáig Magyarországon maradtam, visszajövetelem utánra nagyon sok munka halmozódott fel, ami mindig jó. Most éppen egyszerre több fotózást szervezek, és előzőeket utómunkázom egyszerre. A legutolsó anyag amit pár napja fotóztam, a legjobb barátom, itteni londoni lakótársam, Kis-Juhász Fábian divattervező, London Fashion Week-en tartott első bemutatója-prezentációja alatt készített képeink. Rajta is érdemes lesz rajta tartani a szemünket.

– Munkássága során főként a divatfotózás világában mozog. Marad továbbra is az eddigi irányvonalon?

– Túl a divatanyagokon, egyre jobban szeretnék elmozdulni a portréfotózás felé, főleg a zenészek, művészek, táncosok érdekelnek. Egyre jobban inspirálónak találom az érdekes karakterek, személyiségek fotografálását, mintsem egy „egyszerű” divatfotózást, ahol mindent én irányítok, és én álmodom meg azt is, hogy a modell milyen karaktert húzzon magára. A kettő két különböző attitűdöt igényel a fotográfus részéről. Különösen a zenészek érdekelnek, az elmúlt pár hónapban jó néhány neves lemezkiadóval is volt találkozóm, és úgy néz ki, hamarosan elindul egy ilyen együttműködés is.

Mindig üdítő érzés tölti el, amikor hazatér a nyugalomba

Martin Wanda legutóbb decemberben és januárban töltött Békéscsabán több időt, másfél hónapig tartózkodott itthon. Mint mondja, ilyenkor mindenből muszáj besűrítenie egy kicsit: családozás, barátok és a munka is belefér.

– Legközelebb március közepe táján megyek haza édesanyám születésnapját ünnepelni, utána pedig május legvégén egy esküvőre. Régebben, amikor hazamentem, mindig sok időt töltöttem Budapesten, de ahogy telnek az évek, egyre kevésbé kötődöm már a fővároshoz, most már csak Londont és Békéscsabát érzem az otthonomnak. Hozzá kell tenni, hogy a legtöbb közeli, kreatív területen dolgozó barátaim a fővárosból, más országokban – és szerencsémre – főleg Londonban kötöttek ki. Érdekes módon ezzel párhuzamosan a Békéscsaba-honvágyam meg csak erősödik, és szüleim nagy örömére határozottan sok időt töltök ott mindig, amikor otthon vagyok. A sok, világban fel-alá rohangászás után mindig üdítő hazatérni kicsit a nyugalomba.

Korábbi interjúnk az ifjú fotográfussal ide kattintva olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában