SOS Gyermekfalu

2019.02.28. 11:40

Ki lehet nevelőszülő – erről adtak tájékoztatást a nyílt napon

Minden gyerek számára a szülei jelentik a biztonságot, de vannak, akik valamilyen okból nem élhetnek velük. Az SOS Gyermekfalvak 400 gyermeknek nyújt biztonságos, szerető otthont nevelőszülői családokban. Kiből, miként válhat nevelőszülő? – az orosházi nyílt napon erre is választ kaptak az érdeklődők csütörtökön délelőtt.

Csete Ilona

A nevelőszülő olyan gyermekekről gondoskodik, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból, emiatt gyermekvédelmi gondoskodásba kerültek. Ennek oka lehet a gyermek súlyos elhanyagolása, bántalmazása vagy a szülők halála. A gyerekek az SOS-ben nevelőszülőnél, családban nőhetnek fel.

Nevelőszülő, pszichológus, fejlesztőpedagógus és a különböző szakemberek együtt dolgoznak azon, hogy a gyerekek feldolgozzák a hozott traumákat és behozhassák lemaradásaikat. Bárki lehet nevelőszülő, aki kedvet érez ahhoz, hogy gyerekekkel foglalkozzon hivatásszerűen, és betöltötte a 24. életévét.

Lőrincz Éva, a nevelőszülői hálózat szakmai vezetője arról adott tájékoztatást, miért toboroznak nevelőszülőket, milyen feltételeknek kell megfelelniük a jelentkezőknek. Elmondta, egyre több külsős nevelőszülő dolgozik, saját otthonában nevel gyerekeket. Orosházán tizenöten vannak, 8 SOS-ingatlanban, 7 otthonában végzi a munkáját, 48 gyermekről godnoskodnak. Az a cél, bővüljön a létszám.

A szakember beszélt az áprilisra meghirdetett képzésről, ahol a jelentkezők megismerik a feltételeket a 60 órás tanfolyam keretében. Kiderül, ki érzi magát alkalmasnak erre a hivatásra. Személyisége, lakhatási körülményei is számítanak. Ha házaspárokban érlelődik meg a gondolat, akkor mindkettőjüknek részt kell venni a képzésen.

Az SOS Gyermekfalvak jelenleg is nevelőszülőket keres, akik Orosházán, vagy annak 60 kilométeres körzetében, saját ingatlanukban fogadnák a gyermekeket.

Ha valaki elhivatottságot érez magában, az SOS Gyermekfalvak megad minden támogatást, hogy nevelőszülővé válhasson. Bárkiből lehet jó nevelőszülő. Lehet fiatal vagy idősebb, nő, férfi, egyedülálló vagy házas, városi vagy vidéki: ahogy minden gyermek más, úgy a hozzájuk illő nevelőszülők is mások. A legfontosabb, hogy egy gyerek se nőjön fel egyedül.

Korábbi cikkeink a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában