Hazajáró

2019.02.10. 21:38

Hivatásuk rengeteg kalanddal és izgalommal is jár

A Prima Primissima és Magyar Örökség díjas Hazajáró című honismereti magazinműsor alkotóinak közönségtalálkozóján vehetett részt szerdán a Csabagyöngyében a közönség. Az esemény a Bihari Túrák Közhasznú Egyesület soron következő Motivációs előadásának keretein belül valósulhatott meg.

Vásári Erzsébet

Fotó: Imre György

Az „Ábel nyomában Csíkszéktől New York-ig” című közönségtalálkozó főszereplői Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor voltak, akik a sorozat forgatásának kulisszatitkaiba vezették be az érdeklődőket. Az esemény kezdetén Kocziha Attila, az egyesület elnöke és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a Motivációs előadások fővédnöke köszöntötte a megjelenteket és a Hazajáró tagjait.

Kenyeres Oszkár elmondta, örömére szolgál, hogy két esztendő elteltével újra, immár negyedik alkalommal látogathatnak el Békéscsabára. Majd a műsort bemutatva – amelynek a 2011-es kezdete óta szereplője – kifejtette, hogy 235 epizód került eddig adásba, mind alkalommal Magyarország határain túl forgattak. A magazin összesen három alappilléren nyugszik: bemutatja a természeti kincseket (sík-, domb- és hegyvidéken egyaránt), a magyar kultúrtörténeti örökségeket és betekintést nyújt a határon túli magyar közösségek mindennapjaiba, előtérbe helyezve a megmaradásért vívott küzdelmüket.

Fotó: Imre György

Jakab Sándor beszámolójából kiderült, hogy a stábuk sofőrjükkel együtt hat fős, de a felvételeken szinte mindig több résztvevőt láthatnak a nézők, hiszen túrahelyeiken többnyire helyi emberek, vagy az adott tájegységet legjobban ismerő személy kalauzolja őket. Hozzátette, bár az epizódok mindössze huszonhat percesek, de azok elkészítése sokszor három hétig is el szokott tartani, ami sok időt és energiát őröl fel, a rengeteg pozitív visszajelzés miatt azonban mégis úgy érzi, megéri elvégezniük a munkát.

Kenyeres Oszkár a továbbiakban elmondta, minden részben a hely szellemét igyekeznek megtalálni, azt az egyedi sajátosságot, ami csakis arra a tájra jellemző. Barangolásaik helyszíne, a Kárpát-medence pedig igen sokszínű, ennek köszönhetően számtalan epizódot készíthetnek el, melyek mind felérnek számukra egy-egy kalanddal, hiszen nem csak filmet forgatnak közben, hanem néhány napra a helyiek életébe is bekapcsolódnak.

Előfordult olyan, hogy táncosok közé álltak be vagy énekeltek velük, hajtányoztak, siklóernyőztek és hőlégballonoztak, de az utazásaik is sokszor bővelkedtek izgalmakban. Zuhantak már autójukkal kisebb szakadékba és kaptak már defektet is többször, de a szerencse mindig mellettük volt. Jelenleg több, mint 2800 kilométernyi gyaloglásnál tartanak, 140 ezer méter szintemelkedéssel párosulva, melynek eléréséért 116-szor keltek útra és összesen 620 napot voltak távol otthonuktól. Ezek a napok azonban nem csak mókával és kacagással teltek, nehezítette munkájukat villámlás, havazás, lavinaveszély és jeges hegyoldalak is. Utóbbiakat meg kellett mászniuk úgy, hogy elég lett volna egy rossz lépés egy hatalmas zuhanáshoz. Továbbá a szálláskeresés is sokszor igényelt kreativitást, amit legtöbbször sátorral oldottak meg, de volt olyan, hogy másfél-két méteres hó alól kiásott faházban húzódtak meg.

Az amerikai kontinensen is jártak

Jakab Sándor elmondta, 2018-ban a tengerentúlra is eljutott a Hazajáró, kilenc várost látogathattak meg az Amerikai Egyesült Államok keleti partján. Közönségtalálkozókra hívták őket, de kihasználva az alkalmat két új részt is forgattak az ott eltöltött tizenhét nap alatt. Magyarokkal találkoztak többek közt Chicagóban, New York-ban és Cleveland-ben, de ellátogattak a Niagara-vízeséshez is, amiről fantasztikus felvételeket készítettek drónjukkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában