TOP-os programok

2019.02.12. 20:00

Fórummal indították a beruházások évét

A fejlesztésekkel kapcsolatban rendezett kedden évindító önkormányzati fórumot a megyei önkormányzat Békéscsabán, a kormányhivatal épületében. A rendezvényre településvezetőket, valamint az egyházak, a civil szervezetek és a nemzetiségek képviselőit egyaránt várták.

Licska Balázs

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke szerint a beruházások miatt mozgalmas év elé néz Békés megye. Fotó: Lehoczky Péter

– Békés megye számára 58 milliárd forint áll rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – ismertette házigazdaként a Békés megyei közgyűlés elnöke. Zalai Mihály bízik abban, hogy újabb forrásokhoz juthat ezen felül is Békés megye, mint mondta, a térség megérdemli ezt. A rendezvény kapcsán hangsúlyozta: amikor fejlesztésekről van szó, nem elég csak a TOP-ról beszélni. A beruházások tekintetében Békés megye mozgalmas év elé néz, ezért igyekeznek rendszeresen fórumokat tartani, segíteni az önkormányzati munkát.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke szerint a beruházások miatt mozgalmas év elé néz Békés megye. Fotók: Lehoczky Péter

– A kormányhivatal ­napi kapcsolatban áll az önkormányzatokkal – jelezte dr. Krizsán Anett, a kormányhivatal igazgatója, aki beszélt a tapasztalatokról. Az önkormányzatok tavaly 5 ezer jegyzőkönyvet küldtek be a képviselő-testületi ülésekről, a grémiumok 1207 helyi rendeletet alkottak, 42 ezer határozatot hoztak. Hangsúlyozta, hogy a kormányhivatal segítséget nyújt, hogy minden szabályos legyen, tavaly 28 esetben volt szükség törvényességi felhívásra. Főleg a pénzügyi kötelezettségvállalással járó döntések kapcsán voltak hiányosságok, például nem tüntették fel az összeget vagy nem jelölték meg a forrást. Elmondta, hogy több feladat vár idén az önkormányzatokra, például vízkárelhárítási tervet, településképi ­arculati kézikönyvet kell készíteni, a településkép védelméről szóló rendelet kell alkotni, ha ezeket eddig nem tették meg.

A TOP tapasztalatairól a közreműködő szervezet, a Magyar Államkincstár részéről Meliskáné Kiss Szilvia, a Kincstár Békés megyei munkatársa beszélt. Mint mondta, az elszámolásra benyújtott tételek értéke országosan a 4. legmagasabb volt Békés megyében. Látható, hogy tavaly októberben rengeteg számlát nyújtottak be az önkormányzatok. Úgy véli, hogy a nyertes pályázók, a kezdeményezettek törekedek arra, hogy határidőre teljesítsék a feladatokat. Hangsúlyozta: a Kincstár segíti a projektek megvalósítását, 221 alkalommal személyesen egyeztettek, 3400 órában pedig telefonon segítettek. Heti rendszerességgel egyeztetnek a projektmenedzsmenttel.

– A TOP keretében rendelkezésre álló teljes összegről, azaz immár több mint 1200 milliárd forintról megszületett a támogatói döntés, vagyis az uniós forrásokat hazai forrásokkal is ki kellett egészíteni – erről beszélt Tabajdi Márton, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. Tavaly közel 200 milliárd forintot számoltak el az Európai Bizottság felé. Elmondta, hogy 2019 a beruházások megvalósításának éve lesz. Ezermilliárd forintot fizettek ki előlegként a nyertes pályázóknak. Bíznak abban, hogy idén 300 milliárd forintot elszámolhatnak Brüsszel irányába.

Bölcsődékre lehet majd pályázni

– Mivel a rendelkezésre álló források több mint 100 százalékát lekötötték, várhatóan csak egyedi döntések és a visszahulló források miatt lesznek újabb pályázati felhívások a TOP-ban, azok is csekély mértékben – mondta a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. Az biztosnak tűnik azonban, hogy bölcsődék építésére, fejlesztésére lehet majd támogatást igényelni.

Beszélt arról, hogy az elmúlt években jelentősen nőttek az építőipari árak – ami miatt az elnyert támogatások nem fedezték teljesen a beruházások költségét –, és valós igény, hogy az így jelentkező költségnövekményt kezelje a rendszer. Be lehet adni igényeket, hogy a kormány fedezze a felmerülő pluszköltségeket. Minden esetben kormány-előterjesztés készül ezekről és a kabinet dönt. Békés megye esetében öt projekt már kapott összesen 121 millió forintot ilyen formában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában