galériával

2019.02.04. 11:29

Bróda László szakácsmester a kezdőket is megtanítja főzni

Kezdők és lelkes amatőrök számára indult főzőtanfolyam a közelmúltban a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban Bróda László szakácsmester vezetésével.

Papp Gábor

Fotó: Kiss Zoltán

– Bróda László keresett meg minket a főzőtanfolyam ötletével, mi pedig örömmel vettük a kezdeményezést, és természetesen teret adtunk a programnak – nyilatkozta lapunknak az előzményekről Túri Andrea. A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatója kitért arra, hogy intézményük berkein belül biokonyha néven már működik egy, a gasztronómiához kapcsolódó sorozat.

– A biokonyha mellett az érdeklődők most már a Laci konyha foglalkozásaiba is bekapcsolódhatnak – tette hozzá a szakember.

Mint megtudtuk, Bróda László eddig két foglalkozást tartott, és valamennyi alkalommal 10-12-en kapcsolódtak be a főzésbe.

Bróda László (középen) elmondta, hogy a résztvevők nagyon érdeklődőek, körülállják, közelről nézik a folyamatokat /Fotó: Kiss Zoltán/

– A szakácsmester végig beszél, mindenféle főzőélményét elmeséli, ami még egyedibbé, különlegesebbé teszi a programot – fogalmazott Túri Andrea. – A visszajelzések egyértelműen pozitívak. A nyitóeseményen egyébként orjaleves és meggyszósz, legutóbb pedig kínai sült tészta készült.

Tóth Éva a második, múlt csütörtöki főzésen vett részt.

– Szeretem, ha a városban történik valami – ecsetelte. – Már pedig a kulturális központ folyamatosan újdonságokkal rukkol elő.

A hölgy elárulta, hogy tud főzni, de kíváncsi volt a tanfolyamra, és úgy érzi, tanulni mindig lehet, különösen egy szakácsmestertől. Éva egyébként egy jó barátját is elhívta az összejövetelre.

– Nagyon tetszett, hogy Bróda László bevonja az érdeklődőket a munkafolyamatokba – értékelte. – Kellemesen, jól éreztük magunkat. Lehetőség szerint legközelebb is itt leszünk.

Bróda László kérdésünkre kiemelte, kicsit ugyan más formában, de már évekkel ezelőtt szerette volna elindítani a tanfolyamot.

– Az eredeti elképzelésem az volt, hogy kifejezetten kismamák számára hívom életre a foglalkozásokat – árulta el. – Személyesen is láthattam, hogy nagyon sokan készen veszik a bébiételeket. Amikor egy ilyen ismerősömet megkérdeztem, hogy miért, azt válaszolta, hogy nem tud főzni. Természetesen nem a bébiételek készítőinek akartam konkurenciát. Sajnos általános tapasztalat, hogy a fiatalok egy része valóban még az egyszerűbb ételekkel sem boldogul. Inkább rendelnek egy pizzát, vesznek felvágottat, maximum csinálnak néhány szendvicset.

Hozzátette: három gyermeke van, mindkét lánya egyetemet végzett, s komolyabb ételeknél gyakran ők is kértek telefonon keresztül segítséget a főzéshez, sütéshez. Mint fogalmazott, összességében ezért állt össze a januárban elkezdődött, ingyenes tanfolyam ötlete.

Bróda László elárulta, rendkívül jó csapattal dolgozhat együtt: – Nagyszerű érzés, hogy gyakorlatilag mindenki nyitottan közelített az általam elmondottakhoz, bemutatottakhoz. Körülálltak, nézték a folyamatokat, akarták csinálni. Retró szakácsnak tartom magam, és igyekeztem olyan ételt bemutatni, ami könnyen, gyorsan elkészíthető, de ízletes is egyben. A kínai sült tészta kiválóan megfelel ennek a célnak. A tészta és a csirkehús mellett nem kell hozzá más csak répa, káposzta, hagyma, só és bors, mégis ízletes fogásról van szó.

Gulyás és kacsa

Bróda László elmondta, legközelebb bakonyi csirkemellet készítenek majd, illetve azt követően a népszerű babgulyás is felkerül a főzőtanfolyam menüjébe.

– Természetesen az alapok mellett arra is törekszem, hogy a Békés megyei ízeket közelebb hozzam az érdeklődőkhöz – mondta. – Éppen ezért a résztvevők megtanulhatják, miként készül a lencsefőzelék pirított kacsaszárnnyal. Térségünk olyan gasztronómiai értékekkel rendelkezik, amely nemcsak helyben, de az ország más részein is érdekes lehet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában