felszólítólevél

2019.02.07. 11:26

Azonnal felszólítást kaphat a késlekedő

Rögtön felszólítólevelet küld a szolgáltató azoknak az ügyfeleknek, akik nem fizették meg határidőre az esedékes díjat, és ha ez sem jár eredménnyel, akkor a következő levélben már a szolgáltatás kikapcsolásának lehetőségét is megemlítik a cégek. Békés megyéből is kapott panaszt a posta amiatt, hogy késve érkeztek meg a számlalevelek.

Licska Balázs

Budapest, 2016. augusztus 9. A Magyar Posta Zrt. munkatársa kézbesíti a Nemzeti Választási Iroda választási értesítõit a nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítésével kapcsolatban október 2-ára kiírt kvótareferendumhoz Budapesten 2016. augusztus 9-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI illusztráció

– Hiába fizetem évek, sőt, évtizedek óta mindig pontosan, időre a díjat, rögtön felszólítólevelet és büntetést kaptam amiatt, hogy egyetlen alkalommal pár nap csúszással egyenlítettem ki a számlát – panaszkodott hírportálunknak egy olvasó, hozzátéve, hogy a szolgáltató már a kikapcsolást, mint lehetőséget is pedzegette, ha most sem fizet határidőre.

A szolgáltatók nem könyvelt küldeményként adják fel a számlaleveleket, így időgarancia sincs a kézbesítésükre /Illusztráció: MTI/

– Az NKM által a földgáz- és villamosenergia-szolgáltatásról kibocsátott számlákon minden esetben szerepel a fizetési határidő, ameddig az esedékes díjnak meg kell érkeznie a társaság bankszámlájára – írták kérdéseinkre az NKM-nél, a Nemzeti Közművek Zrt.-nél. Aláhúzták: csekkes befizetés esetén figyelemmel kell lenni a postai pénzkezelés idejére, ezért javasolták, hogy az ügyfelek tartsák be a csekken egyébként megtalálható postára adási határidőt. Az online ügyfélszolgálaton regisztrált ügyfelek kérhetik, hogy e-mailben kapjanak emlékeztetőt a befizetési határidő közeledtéről.

– Amennyiben a fizetési határidőre nem érkezik meg az aktuális összeg, akkor az NKM Áramszolgáltató Zrt. vagy az NKM Földgázszolgáltató Zrt. felszólítólevelet küld az ügyfélnek. Ha ez nem jár eredménnyel, akkor a második értesítőlevél már tartalmazza a szolgáltatás kikapcsolásának lehetséges időpontjait is – részletezték a szolgáltatónál. A lakossági ügyfeleknél a felszólítólevelek költségét, a késedelmi kamatot; a nem lakossági, azaz céges késlekedő ügyfelek esetében pedig a behajtási költségátalányt kell megfizetni forintban – kvázi büntetésként –, amelynek mértékéről jogszabály rendelkezik.

A jogszabályok által megengedett türelmi idő után kapcsolják ki a szolgáltatást, vagyis mondja fel a szerződést a szolgáltató azoknál a lakossági és nem lakossági fogyasztóknál is, amelyek nem rendezték a tartozást. A szolgáltató az ügyfelek élet- és vagyonvédelmének érdekében akkor is köteles kikapcsolni a fogyasztási helyet, ha biztonságos szolgáltatáshoz nem megfelelőek a műszaki körülmények. Az NKM-nél azt írták: a téli időszakban nincs kikapcsolási moratórium, amit kötelezően alkalmaznia kellene a szolgáltatóknak, azonban az NKM a karácsonyi időszakban önként vállalta, hogy nem kapcsolja ki a díjfizetéssel elmaradó lakossági ügyfeleinél a szolgáltatást.

Tizenhárom panasz érkezett

A Magyar Posta Zrt.-nél azt mondták: a szolgáltatók nem könyvelt küldeményként adják fel ügyfeleiknek a számlaleveleket, amiket regisztrálás nélkül kezelnek, tehát ezek nem nyomon követhetők, illetve időgarancia sincs a kézbesítésükre. A postai szolgáltatót csak akkor terheli kártérítési felelősség, ha a károkozás a postai szolgáltató vagy az általa megbízott személy szándékos cselekményének eredményeként következett be. Ebben az esetben a Magyar Posta Zrt. megtéríti a bizonyított kárt.

A közönséges levelek átlagos átfutási idejét a jogszabály három-öt napban határozza meg, ezt az elvárást pedig teljesítik. A posta ügyfélszolgálata Békés megyéből tavaly január és november között 13 olyan panaszt kapott, amelyben a számlalevelek késését jelentették be az ügyfelek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában