jó ellenszer a demenciára

2019.02.09. 19:53

Amikor a nagyi leül a gép elé

Ma már egyre több idősebb használja a modern kori technika vívmányait. Szinte garantált, hogy sok nagyszülő, vagy akár még a dédi kezében is megfordult már egy tablet, de egy okostelefon biztos, hogy az unokáról készült legújabb fotót megnézhesse. A mai generációnak ebben semmi rendkívüli nincs, de a 70 év felettiek gyermekkorában jó, ha akár egy televíziót találtunk anno a háztartásban. Számukra nagyot változott a világ, melyhez sokan, egyre jobban alkalmazkodtak.

B. A.

Sok idős is használja a számítógépeket. Illusztráció: Shutterstock

Az informatikai eszközök használatának elsajátítása, mint bármilyen más tanulási forma, egyfajta módja lehet a szellemi kapacitás szinten tartásának. Verebes Mihályné hatvannégy éves, a lánya másik városba költözött. Annak érdekében, hogy jobban tudják tartani a kapcsolatot, még egy számítógép-kezelői tanfolyamot is elvégzett.

– Minimális mértékben használom, de az én korosztályom nem ezen szocializálódott. Összességében jó, hogy van. Azon kívül, hogy a lányommal tartom a kapcsolatot, hiszen a fotókat ha megosztja azonnal látom, kedvtelésből veszem elő a laptopot. Most például egy süteményreceptet néztem ki a neten, amit ki is fogok próbálni. Sokszor próbálják a gyerekek magyarázni, mit hogyan kell használni, de ez nem az én világom – mondja a medgyesegyházi asszony.

Kanalas Sándor kamuti IT-tanácsadó azt mondja, amikor az időseket akarjuk bevezeti az informatikai eszközök és alkalmazások használatának világába, akkor meg kell találni a célt és a motivációt.

– Eltántorító lehet az idősebbek számára, ha csak mutogatjuk, mit kell tenni a gép előtt. De ha azt mondjuk például, hogy adott kattintással meg tudják nézni az unokájuk esküvői fotóit, máris fogékonyabbá válhatnak – hangsúlyozza a szakember, aki elsősorban táblagépet ajánl az idősebbeknek, hiszen annak jobban látható a képernyője, mint egy telefonnak, és ha valaki ágyhoz kötött, akkor könnyebben tudja használni.

A demencia elleni küzdelemben a fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás mellett fontos szerepet játszik az agy mindennapi edzése. De vajon az informatikai eszközök használata is segíthet az időskori elbutulás megelőzésében?

Sok idős is használja a számítógépeket. Illusztráció: Shutterstock

Dr. Tímár Erzsébet, a Békés Megyei Központi Kórház járóbeteg-szakrendelést vezető főorvosának meglátása szerint a szellemi frissesség fenntartásához szükséges a gondolkodás, a logikai funkció ébren tartása, de nem csak kimondottan ettől függ. Ez csak a szinten tartás lehetséges módjának egy szelete.

– Többnyire a zárkózott, egyedülálló idősek hajlamosabbak szellemi hanyatlásra, azonban a szellemileg aktív, vezető pozícióban lévő embereknél is megfigyelhető a jelenség. Ezek az emberek a modern kori technikai eszközök kezelésével ugyanúgy használják a logikai és szintetizálóképességeiket, mint amikor valaki barkácsol vagy valamilyen kreatív alkotó kétkezi tevékenységet végez. Ennek ellenére mégis felléphet a probléma, tehát nem egyértelműsíthető az összefüggés – beszélt lapunknak a témáról a pszichiáter.

Hozzátette, ha valaki sokat olvas, gondolkodik, igyekszik éberen tartani az aktivitását, élete során próbálja mellőzni a stresszt, a közösségekben részt vesz, a társadalomtól nem elszigetelten él, akkor nagyon sokat tehet azért, hogy idősebb korban is szellemileg friss tudjon maradni.

SÁRÁNDI ZSÓFIA: – Számítógépem van otthon. Ha valamire kíváncsi vagyok, akkor az interneten bóklászom, illetve elsősorban levelezésre használom. Könnyen megtanultam a használatát, a könyvtárba jártam egy tanfolyamra ennek érdekében még 3-4 évvel ezelőtt. Én személy szerint nagyon hasznosnak találom ezeket a dolgokat, megkönnyítik az életünket.

DUDÁS JÓZSEF: – A lányomra vagyok utalva, ő profi ebben. Már idős vagyok, nekem nem érdemes ezeknek az eszközöknek a használatát megtanulni. Műszaki területen dolgoztam, ma már nyugdíjas vagyok. Újból nem érdemes kezdeni. A mai fiataloknak fontos, én meg maradok a rövidebb cikkek olvasásánál, ugyanis egy hosszabb regény elejét elfelejtem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában