Magyar Dinnyetermelők Egyesülete

2019.02.11. 08:54

A piaci elvárások alapján kell termelni

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete megtartotta 2019. évi rendkívüli közgyűlését, ahol egyhangúlan elfogadták az alapszabályban javasolt módosításokat.

Cs. I.

Göcző Mátyás elnök lapunknak elmondta, a tavalyi főszezon után szervezett roadshow-t elsőként Medgyesegyházán, majd azt követően Baranya, Tolna, Szabolcs, Fe­jér és Heves megyében is meghirdették. Az volt a cél, hogy népszerűsítsék érdekvédelmi egyesületüket és toborozzanak minél több tagot.

– Megdupláztuk taglétszámunkat a másfél év alatt, nem lehetünk elégedetlenek, de nem is dőlhetünk hátra. Az a célunk, hogy a dinnyéseket folyamatosan tájékoztassuk mindenről, ami pozitívan befolyásolhatja a piacon való megmaradásukat. Ezért is jártam a roadshow után vetőmagos cégek rendezvényeire, ott tájékozódtam, és felszólaltam a dinnyések érdekeit képviselve – idézte fel munkával töltött téli hónapjait az elnök.

A legtöbb régióban az alelnökök közreműködésével elindultak a helyi egyeztetések, ezáltal kibontakozni látszik a hazai, erősödő, országos összefogás. Az egyesület a tájékoztatáson túl arra hívja fel a termelők figyelmét, hogy szemléletváltásra van-lesz szükség, aminek hatnia kell a minőségi dinnyetermelés irányába.

– Felelőssége van a felvásárlótelepeknek is abban, hogy minőségi dinnyét csomagoljanak. Sokszor látjuk, elavult tisztítógépek roncsolják, törik a dinnye beltartalmát. Említhetem az áruházláncok konténereinek alján lévő dinnyék erősen kifogásolható minőségét is.

A vásárló először a szemével választ. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a kifogásolt portéka miatt rossz megítélés alá vonják általánosan, az ilyen esetek miatt a magyar dinnyetermelőket.

Az elnök elmondta, fényképeznek, dokumentálják a kirívó eseteket, de a kiemelten példásakat is. Idén az a cél, hogy megtartsák a 4,5 ezer hektárnyi termőterületet azért, hogy minőségben kiszolgálhassák exportpiacaikat és a hazai vásárlókat egyaránt. Elvárás, hogy végre olyan dinnyét termeljenek, amit megkíván (fajtát és minőséget illetően) a piac.

A munkaerő kapcsán az egyesület elnöke reményét fejezte ki, hogy megoldják a szezont Romániából, igaz, egyre nehezebb minőségi munkaerőt toborozni onnan is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában