szén-monoxid

2019.02.08. 11:20

A mérgezések oka lehet a kevés levegő

Több szén-monoxid-mérgezéses eset is előfordult az elmúlt hetekben Békés megyében. Ajánlott szakemberrel rendszeresen ellenőriztetni a tüzelő- és fűtőberendezéseket, a veszélyes gáz jelenlétét kimutató riasztókészüléket vásárolni.

Licska Balázs

– Három embert szállítottak kórházba a mentők nemrég Békéscsabáról, egy Attila utcai családi házból, szén-monoxid-mérgezésre gyanakodva. A helyszínen a békéscsabai hivatásos tűzoltók a méréseket követően kimutatták a halálos gáz jelenlétét. Békés megyében egyébként idén eddig tíz esetben riasztották az egységeket szén-monoxid-szivárgáshoz. Hét alkalommal valóban kimutatták a csendes gyilkost, háromszor pedig tévesnek bizonyult a jelzés – ismertette Gombos Erik tűzoltó hadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A katasztrófavédelem rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy nagy veszélyt jelent egy nem megfelelően működő, helytelenül használt, nem ellenőrzött, időről időre nem karbantartott tüzelő- és fűtőberendezés. Ugyanis mérgező anyagok áramolhatnak vissza a lakótérbe. Király József, a katasztrófavédelem Békés megyei kéményseprőinek vezetője is aláhúzta, ez az egyik fő probléma. Jogszabály szerint gáztüzelésesnél kétévente, fatüzelésesnél pedig évente kell ellenőriztetni a kéményeket. A kazánokat, konvektorokat pedig évente ajánlott átnézetni.

Szintén gondot jelenthet a nyílászárócsere, az, hogy például úgy váltották le az ajtókat és az ablakokat modernre, jól záródóra, hogy nem építettek be részszellőzőt. Így nem jut be elég levegő a lakásba. És mivel ott, ahol nyílt égésterű eszközzel fűtenek, főznek, melegítenek vizet, azok a nekik helyet adó helyiség levegőjét használják az égéshez. Ha nem jut elég levegőhöz a berendezés, akkor – legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek – az áramlás megfordul, és visszaáramlik az égéstermék. Másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jön létre.

Érdekesség, hogy a mérgezéses esetek nagyjából fele a fürdőszobában történik. Ennek az az oka, hogy a helyiségek légtere általában kicsi, így a vízmelegítő gyorsan elhasználja a levegőt, pontosan ezért nem szabad letakarni, megszüntetni a szellőzőrácsot.

Király József kiemelte, célszerű beengedni a kéményseprőt a házba, ez a szolgáltatás – a legtöbb esetben, bizonyos kivételektől eltekintve – teljesen ingyenes. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a szén-monoxid-mérgezéses esetek 99 százalékáért nem a kémény a felelős.

Szabó Zsolt kéményseprő szerint érdemes beengedni a kéményseprőket, ők is több tanácsot adnak a baj megelőzéséhez /Fotó: I. Gy./

Gombos Erik és Király József hangsúlyozta: érdemes megfelelő minőségű és megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelőt beszerezni, mivel csak ezek képesek kimutatni a színtelen, szagtalan, csak csendes gyilkosnak nevezett gáz jelenlétét. A katasztrófavédelem listázta a fogyasztóvédelem által ajánlott és nem ajánlott készülékeket: előbbi sorban mintegy húsz, utóbbiban pedig több mint harminc termék található, célszerű résen lenni vásárláskor.

Egy békéscsabai szaküzletben elmondták: csak egy márkát forgalmaznak, mivel azt tartják a legmegbízhatóbbnak, abból pedig három fajtát, köztük olyat, ami hét és ami tíz évig szolgál – és a forgalmazó ennyi időre teljes garanciát is vállal –, az árak nagyjából 13 ezer forintról indulnak. Kiemelték: csak olyan terméket ajánlott beszerezni, amihez mellékeltek magyar nyelvű használati útmutatót, abban minden szükséges tudnivaló benne van.

Fejfájással indul, halállal végződik

A szén-monoxid-mérgezésnek négy stádiuma van – mondta Kárász László Békés megyei vezető mentőtiszt.

A bevezető szakaszban főleg fejfájás, valamint hányinger, hányás, émelygés, alsó végtagi gyengeség jelentkezik, emiatt a nem szakavatottak összekeverhetik az ételmérgezéssel vagy az influenzával. A második stádiumban görcsroham és eszméletvesztés fordulhat elő, a harmadik pedig a bénulásos fázis, a légzés és a keringés leállásával, esetenként halállal. A negyedik szakasznak azt nevezte, hogy ha az illető fel is épül a szén-mo­noxid-mérgezésből, akkor is károsodik az idegrendszere.

A csendes gyilkos meglehetősen alattomos: könnyebb a levegőnél, és még akár a panel falán is képes átszivárogni. Ha a riasztó bejelez, illetve, ha az otthoniak mérgezésre gyanakodnak, akkor azonnal ablakot, ajtót kell nyitni, szellőztetni, illetve értesíteni kell a tűzoltókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában