helyben maradni

2019.01.11. 08:45

Újabb program indult a fiatalokért Berényben

Az önkormányzat A város a tiétek, a város értetek című program keretében pályázatot írt ki fiatalok számára lakhatási és képzési támogatás biztosítására – tájékoztatta lapunkat Siklósi István polgármester.

P. G.

A településvezető elmondta, a projekt megvalósítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyertek el támogatást.

– Első lépésként felmérést végeztünk a 35 év alatti korosztály körében arról, hogy mit tartanak a legfontosabbnak a helyben maradás szempontjából – fogalmazott kérdésünkre a polgármester. – Az eredmények azt mutatták, hogy a lakhatás, illetve a különböző rendezvények rendkívül fontosak számukra. Természetesen a munkalehetőségek is szerepeltek a prioritások között, de ezek az elmúlt évek gazdasági változásai miatt kissé hátrébb szorultak.

Felújított lakásokba is költözhetnek a fiatalok. Illusztráció: Shutterstock

Az önkormányzat a pályázati források segítségével tizenhat, városi tulajdonban lévő bérlakást újított, illetve újít fel ezekben a hónapokban, amelyekre a fiatalok pályázhatnak majd. Akiket a képviselő-testület támogat, azok két évig bérleti díj fizetése nélkül lakhatnak az ingatlanokban. Természetesen a rezsit nekik kell állniuk, illetve bizonyos feltételeket is teljesíteniük kell. Ezek közé tartozik, hogy különböző kezdeményezésekben önkéntes segítőként kell részt vállalniuk.

– A projekt legfőbb célja, hogy hozzájáruljunk a fiatal generáció helyben maradásához – hangsúlyozta Siklósi István, majd hozzátette: más lehetőségek is elérhetők lesznek.

Ezek közé tartozik a képzések támogatása. Az önkormányzat segítheti a pályázókat például szakma, illetve jogosítvány megszerzésében. Ehhez ösztöndíjat biztosít a jelentkezők számára.

A támogatások harmadik elemében lehetőség kínálkozik eszközök beszerzésére egy-egy vállalkozás indításához, de egy személy csak egy támogatási elemben részesülhet.

– Ezen a módon is elsősorban azokat szeretnénk támogatni, akik hosszabb távon szeretnének Mezőberényben maradni, illetve helyben jelentkező hiányszakmák elsajátításában gondolkodnak – húzta alá a településvezető.

Az önkormányzat figyeli a hiányszakmák alakulását, és vállalkozások megkeresésére is nyitottak. A pályázatokat néhány napja írták ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában