mezőhegyes

2019.01.30. 07:02

Tavaszi bevetésre vár az új gigatraktor

Megérkezett a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. gépállomására az a 693 lóerős erőgép, amivel tavasztól munkához is látnak. A nagy táblákon gazdálkodó mintabirtoknak eddig „csupán” 320 lóerős traktorjai voltak. A 2014-ben Év Traktora díjas márka a kiegészítő munkagépekkel együtt egy, közel 300 millió forintos gépbeszerzés eredménye. A helyszínen Rózsa István műszaki igazgatóval és Isaszegi Norbert termelési vezérigazgató-helyettessel jártuk körbe a gigatechnikát.

Csete Ilona

Fotó: Imre György

– Idén vetőmag-kukoricát 2300 hektáron termelünk, földbe került az őszi búza 1500 hektáron. Az állatállománynak őszi árpát állítunk elő. A vetésszerkezetben 2019-ben is a tavaszi növények dominálnak: olajnapraforgó, szója, takarmánykukorica, az állatok tömegtakarmánya. Ezek mindegyike megközelíti az 1-1 ezer hektáros területet – tudtuk meg az új gépszínhez autózva Isaszegi Norberttől. A szakember elárulta, hogy korábban is termesztettek szóját, ám ennek a növénynek növelik 20 százalékkal a területét, mert gazdaságos és jó váltónövénye a vetőmag-kukoricának.

A 32 tonnás erőgép közel 300 millió forintba került, a legmodernebb technika segíti a kezelők munkáját. Fotók: Imre György

A gépszínben katonás rendben sorakozó, a „bevetést” váró technikák közül a méretével is tiszteletet parancsoló új jármű szükségességét azzal is indokolják, hogy a ménesbirtok nagy táblákból álló szántóföldi területeken gazdálkodik. A legnagyobb, a 9-es táblájuk például 185 hektáros.

– Ilyen méreteknél ezeknek a nagy gépeknek az alkalmazása gazdaságosabbá, hatékonyabbá teszi a termelést – mondta Rózsa István. A műszaki igazgató az új erőgép erényeit sorolta: a 693 lóerős gép az eddigiekhez képest jóval nagyobb munkaszélességű eszközöket képes húzni.

– Tizenkét fejes eke segítségével szántási munkálatokban, tizenkét méteres munkaszélességű tárcsával tarlóhántásban hasznosítható, tizennégy méter munkaszélességű magágykészítővel, kilenckapás talajlazítóval és hatméteres szántóföldi kultivátorral is rendelkezik. Ez is bizonyítja, hogy a gép területteljesítménye jóval nagyobb, egy műszakban képes megduplázni az eddigi, hagyományos traktorok teljesítményét – részletezte a szakember.

Fotók: Imre György

A gigagép önsúlya 32 tonna, amennyiben hagyományos módon jutna a szántóföldre, a ménesbirtok kiváló talajszerkezetű földjeit károsítaná a tömegével. Ezért jó a négy, különálló, gumihevederes, törzscsuklós járószerkezet. Ezáltal nagyobb mértékben csökkenthetik a talajt ért nyomást, növekszik a vonóerő és javul a gép irányíthatósága is – tette hozzá Isaszegi Norbert.

De vajon kik és milyen képzettséggel ülhetnek fel a gigatraktorra? – A legjobb traktorosaink közül választottuk ki a párost. Nem dolgoztak még ilyen gépen. A kereskedő oktatást tartott részükre, hogy a munkavégzés mennyiségében, minőségében a leghatékonyabb lehessen majd – mondta Isaszegi Norbert. Megtudtuk, amint kitavaszodik, dolgozni kezd az új gép. Reményeik szerint egy műszak alatt képes lesz az erőgép kilencvenhektárnyi magágykészítésre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában