a nagy nap

2019.01.27. 19:45

Sok a lehetőség, de a legtöbben a hagyományos lagzit választják

Az esküvő a párok életének egyik legmeghatározóbb pontja, ezért a legtöbben különös figyelmet szentelnek a megszervezésére. Erre manapság számtalan lehetőség kínálkozik – derül ki cikkünkből.

Vásári Erzsébet

Fazekas Lili esküvőszervező elmondta, az előkészületek időtartama lényegében páronként változó. Az év végi eljegyzések esetében például a házasulandók legtöbbször már a következő év nyarán vagy őszén szeretnének egybekelni, ők azonban a szolgáltatók időpontjainál akadályokba ütközhetnek, hiszen azok többsége már le van foglalva addigra. Javaslata szerint a nagy nap előtt már egy-másfél évvel célszerű a helyszínt lefoglalni, és néhány szolgáltatót felkeresni, hogy az általuk kiválasztott fotós, videós, ceremóniamester és zenekar jelen tudjon lenni életük meghatározó eseményén.

A szervezést részletezve kifejtette, az első lépés a fent említettek szerint mindenképpen a dátum és helyszín meghatározása, majd ezt követően érdemes minél hamarabb időpontot egyeztetni a polgári és az esetleges templomi szertartásra is. A menyasszonyi ruhát és öltönyt célszerű a nagy nap előtt bő fél évvel kiválasztani, hogy azok megvarrására és átalakítására elegendő idő legyen, továbbá ilyenkor szükséges megálmodni a dekorációt, emiatt felkeresni a virágkötőt, illetve a meghívók kiküldése is időszerű. A következőkben, nagyjából három hónappal a házasságkötés előtt gondoskodni kell a vendégek ajándékairól, a szülőköszöntőkről, az ültető- és menükártyákról, végül az utolsó hónapban az apró részletek finomítása miatt újra javasolt felvenni a kapcsolatot a szolgáltatókkal.

Sokan döntenek a szabadtéri esküvő és lakodalom mellett, ezért a késő tavasz és kora nyár a főszezon /Illusztráció: Shutterstock/

Fazekas Lili beszámolója szerint a legjobb, ha a párok úgy érkeznek az esküvőszervezőkhöz, hogy az időpont és helyszín már adott, illetve kialakulóban van az elképzelésük a szertartás és a lakodalom stílusát érintően, mert ezek nagy segítséget jelentenek számukra. Továbbá a költségvetés meghatározása is fontos szempont, hiszen ez alapján tudnak olyan cukrászt, virágost, dekorost, sminkest és fodrászt ajánlani, akik elképzelésben és árban is tökéletes választást jelenthetnek.

Az esküvői időszakokról elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai szerint májustól június közepéig, illetve augusztus végétől október elejéig szervezik a legtöbbet, a júliust a hőség miatt inkább kerülik a házasulandók. Helyszínek terén kedveltnek számítanak a zöld övezetek, ezen belül is a tópartok, de vannak olyan párok is, akik hotelek, szállodák éttermeit választják a násznép elszállásolása érdekében. Hozzátette, egyre többen kérik az úgynevezett külső házasságkötést, például azok, akik nem szeretnének templomi szertartást. Ők már pénteken házasságot kötnek szűk körben, szombaton pedig egy „álceremóniát” rendeznek a vendégseregnek.

Jenei Péter fotográfus elmondta, az esküvői fotózásokra is igaz, hogy ahány pár, annyi igény jelentkezik. Ezeken belül van, aki az aktuális trendek szerint elkészített képekre vágyik, de akad, aki a hagyományosabbakat részesíti előnyben, de előfordulnak olyan párok is, akiknek egyéni elképzeléseik vannak. Hozzátette, manapság rengetegen vállalnak fényképezést hivatásból és kedvtelésből egyaránt, hiszen az lényegében már divattá vált, így a választási lehetőség szinte határtalan. Emellett a helyi iskolákban magas színvonalú fotósoktatások is folynak, így biztosítva a megfelelő szintű utánpótlást.

A szolgáltatás választéka rendkívül széles az egészen olcsónak mondhatótól kezdve – amiben a ceremónia pillanatait örökítik meg, azt követően csupán néhány csoportkép készül –, egészen a szinte határtalanig, melyben az ifjú pár minden kívánsága teljesülhet. Az árak is hasonlóképpen változóak, a kezdő fotósok már húsz-harminc ezer forintért is felkérhetőek, a másik véglet pedig az akár félmilliós összegű ajánlat is lehet – mondta el az esküvői fotográfus.

Visszatérve a trendekre kifejtette, a házasulandók főként kültéri és érdekesebb helyszíneket részesítenek előnyben, jellemzően olyanokat, melyekhez valamilyen kötődésük van. Békés megyében kedvelt többek közt az Almásy-kastély, a gyulai vár, Póstelek, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a szarvasi liget és arborétum, illetve a csabai Széchenyi liget is. Lényegében a természetes környezetet és fényeket keresik a legtöbben.

A hagyományok örök életűek

Berta János csabai ceremóniamester elmondta, a hagyományokra alapozva megszervezett esküvők és lakodalmak mind a házasulandó pár, mind a násznép számára is egy életre szóló élményt adhatnak. Szerinte a több száz év alatt kialakult szokások (a menyasszony kikérése a lányos háztól, a kitűzők, a lakodalmi menet, a csokoreldobás, a köszöntők, a kalács- és tányértörés, a nyitótánc, a torta szeletelése, a gyertyafény keringő és a menyasszonytánc) nem véletlenül alakultak ki, hiszen ezek a hajadon élet tökéletes lezárását és egy közös jövő elindulását jelenthetik. Hozzátette, bár a házasulandók sokszor keresik az újdonságokat és egyedi eseményt szeretnének, mégis a legtöbben végül megmaradnak a jól bevált lépéseknél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában