bibliotéka

2019.01.08. 13:50

Nincs beiratkozási díj és több a szolgáltatás az orosházi könyvtárban

A város képviselő-testülete elfogadta a Justh Zsigmond Városi Könyvtár 2019. január 1-jétől hatályos szervezeti és működési szabályzatát. Buzai Csaba igazgató hírportálunknak elmondta, milyen változásokkal jár ez mostantól: például megszűnik a beiratkozási díj.

Cs. I.

– Az ingyenes beiratkozás teljessé teszi a küldetésnyilatkozatunkban már két éve megfogalmazott gondolatot, miszerint megkülönböztetés nélkül, mindenki számára lehetővé tesszük az általunk gyűjtött, megőrzött, feldolgozott és szolgáltatott dokumentumokhoz és az információhoz való szabad hozzáférést. Biztosítjuk az esélyegyenlőséget a társadalomból bármilyen okból kiszoruló, hátrányos helyzetű emberek számára. Bár a beiratkozási díjunk eddig sem volt magas, mégis sokakat visszatartott a könyvtárhasználattól. A ráadás: 2019-ben lesz 70 éves a könyvtár, ezt felfoghatjuk úgy is, mint a fenntartó ajándékát a szülinapra.

Ezután jön a neheze: kevesebb lesz az intézmény bevétele…

– Joggal bízhatunk abban, hogy az ingyenes tagsággal emelkedik a könyvtárhasználók száma, így nő a számítógép-használatból, irodai szolgáltatásokból, könyvtárközi kölcsönzésből származó bevétel is, ezzel együtt a megvásárolt dokumentumokat többen használják, többen kölcsönzik, azaz jobban megtérül minden dokumentumvásárlásra kifizetett forint. És ez csak az anyagi része. Ennél is fontosabb, hogy miként hat a társadalomra, ha több a könyvtárhasználó, azaz többen olvasnak, művelődnek, kapnak segítséget az internethasználattól kezdve a pontos információk megszerzéséig, élnek valódi közösségi életet. Szerintünk pozitív hatása lesz a döntésnek. Büszkén mondhatjuk: jelentős számú, folyamatosan bővülő gyűjteményünk, számos hasznos szolgáltatásunk, sok kisebb-nagyobb foglalkozásunk, rendezvényünk van. Örülünk, hogy ezeket most szélesebb körben is megismertethetjük, a könyvtárat eddig nem használókkal is.

Varga Edina és Sóki Dóra olvasók között Buzai Csaba könyvtárigazgató ad tájékoztatást. A szerző felvétele

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában