életmentők

2019.01.15. 06:45

Megmentették a fagyhaláltól az asszonyt a békési polgárőrök

Vélhetően a fagyhaláltól mentettek meg egy nőt a napokban a békési polgárőrök. Hogy az asszony mennyi ideig fekhetett a földön, azt nem lehet pontosan tudni, a mínusz 8 fokos éjszaka viszont nem sok jót ígért.

Papp Gábor

A Békési Polgárőrség járőrei, Fehér János és Gál Sándor a rendőrséggel közös szolgálatuk ellátása során, egy járdán fekvő embert találtak a napokban – tájékoztatta hírportálunkat Virág István. A szervezet sajtóreferensétől megtudtuk, hogy egy 30-40 év körüli nő feküdt a járdán kissé illuminált állapotban.

A járőrök próbálták felkelteni, majd nagy nehezen elmondta, hogy a hajléktalanszállóra igyekezett bemenni, de útközben elesett, és önállóan nem tudott felkelni. A polgárőrök szolgálati gépkocsijukkal beszállították a magatehetetlen nőt a menedékre, és átadták a szálló gondnokának.

Fehér János hírportálunknak elmondta, hogy az ominózus estén is este hat órakor vették fel a szolgálatot.

Gál Sándor (balról) és Fehér János gyorsan cselekedtek, így megmentették a nő életét /Fotó: Virág István/

– Nincs állandóan meghatározott útvonalunk, a város számos pontját felkeressük véletlenszerűen – ecsetelte a polgárőr. – Olyan helyekre autózunk el, ahol kritikus helyzetek alakulhatnak ki.

A két polgárőr így jutott el az egykori Úri, mai nevén Irányi Dániel utcához is.

– Az az igazság, hogy kevésen múlt, hogy tovább ne hajtsunk. A területen áll egy trafóház, ami árnyékolja, illetve részben el is takarja a helyszínt – idézte fel a történéseket Fehér János. – Gál Sanyi kollégám kapta fel egyszer csak a fejét, s jelezte, hogy mintha a trafóház közelében látna valakit. Igaza lett. Egy nő feküdt a járdán, eléggé rossz, magatehetetlen állapotban. Nem nagyon tudunk vele kommunikálni, csak nagyon nehezen lehetett néhány szót kiszedni belőle.

Fehér János kérdésünkre kifejtette, nem tudja megsaccolni sem, hogy mióta fekhetett ott a nő.

– Sem mi, sem a rendőrség nem kapott jelzést – ecsetelte. – A nő valószínűleg részben a nagy hideg miatt is, szinte alig tudta mozgatni a végtagjait. Elképzelhetetlen, hogy egyedül képes lett volna felállni. Nagyon nehéz megítélni ilyenkor az időt. Megtörténhet, hogy húsz perce volt ott, de az sem kizárt, hogy sokkal régebben. Neki fogalma sem volt róla. Az biztos, hogy amint besegítettük az autóba, dörzsölni kezdte a kezeit, hogy azok minél előbb felmelegedjenek.

Fehér János elmondta, Békésre kevésbé jellemzőek az ilyen esetek:

– Sokat vagyunk úton mi is, polgárőrtársaink is. Szerencsére nagyon ritka az ilyesmi – fogalmazott. – A polgárőrségnek talán tavaly kellett utoljára ilyen esetben segíteni.

Felvetésünkre, hogy aznap miért érintették az Irányi utcát, ami gyakorlatilag az életmentést is magával hozta, Fehér János kiemelte, „járőrözésük” során igyekeznek elhaladni a helyi italmérők mellett, éppen azért, mert egyáltalán nem kizárt, hogy ilyen jellegű esetnél kell segédkezniük.

– Sokan előítélettel vannak a földön fekvő emberekkel szemben – tette hozzá. – Azt hiszik, hogy csak az ital okozhat problémákat, de nem mindig ez a helyzet. Mellesleg, attól, sem tagadhatjuk meg a segítséget, aki ivott.

Nézik a házak kéményeit is

A békési polgárőrség már esztendők óta kiemelt feladatának tekinti, hogy lehetőségei szerint hozzájáruljon ahhoz, hogy egyetlen ember se hűljön ki a hideg hónapokban. Nem csak az utcákat, de például a kémények füstjét is figyelik, hiszen az is megtörténhet, hogy valaki otthonában kerül nehéz helyzetbe. Ha ilyen esetet tapasztalnak, akkor azonnal felveszik a kapcsolatot a szociális szakemberekkel, illetve nem egyszer saját forrásból is segítettek a helyi rászorulóknak fával vagy éppen élelmiszerrel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában