jókívánság

2019.01.23. 15:38

Hét évig szerencséje lesz a megtalálónak – ezt ígéri az ötszázas

A legnagyobb közösségi oldalt böngészve számos érdekességgel találkozhatunk. Ilyen például az az ötszáz forintos bankjegy, amely kedves kis üzenetet hordoz magán. Ön találkozott már hasonlóval?

H. D.

„Aki ezt megtalálja szerencsés lesz 7 évig, de csinálnia kell 3 ugyanilyet” – áll az üzenet azon az ötszáz forintoson, amely a napokban akadt a gyulai Moldovány Andrea kezébe.

– Egy boltban dolgozom Gyulán, és ott fizetett vele egy vásárló. Egyáltalán nem hiszek az ilyesmiben, így nem is írtam másik három üzenetet. Egyszerűen csak viccesnek gondoltam kiposztolni a Facebookra – mesélte hírportálunknak Andrea a szerencsehozó bankó történetét. Hozzátette, hogy munkája során még csak hasonlóval sem találkozott korábban.

Egy kis érdekesség, hogy az üzenet azon az ötszázas címleten található, amelyből az MNB hamarosan újat fog kibocsátani.

Mi a teendő, ha hiányos, sérült vagy szennyezett pénzzel találkozunk?

A nehezen felismerhető, valamint a sérült (hiányos, szakadt, ragasztott, szennyezett, stb.) forint bankjegyeket, illetve érméket az MNB-n kívül a hitelintézetek és a postahivatalok kötelesek azonos címletű, forgalomképes forintbankjegyekre, illetve – érmékre cserélni, vagy címletváltás keretében – a nehezen felismerhető, sérült fizetőeszközök névértékével egyező összegben – más címletű, forgalomképes forintbankjegyekre, illetve – érmékre átváltani.

Nem kötelesek cserélni, illetve átváltani viszont azt a forintbankjegyet vagy – érmét, amelynek a valódisága, illetve névértéke nem állapítható meg egyértelműen, továbbá a szándékosan megcsonkított (pl. félbevágott, átlyukasztott, esztergált) forintérmét.

A nehezen felismerhető, valamint a sérült forintbankjegyet és forintérmét fizetési művelet során senkinek sem kötelező elfogadnia.

Nehezen felismerhető vagy sérült forint fizetőeszközök MNB-nél történő átváltásáról ide kattintva tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában