megemlékezés, galériával

2019.01.12. 15:15

Doni emlékmenetet tartottak a háború áldozatai, túlélői tiszteletére

Tragikus csapás érte a II. világháború poklában, 1943 januárjában, a Don kanyarban a II. magyar hadsereget. Soha a magyar történelemben ekkora emberveszteség nem érte ütközetben honfitársainkat. A hősi halottak emléke előtt tisztelegtek Békés megyében, több helyszínen. Tótkomlóson és Kardoskúton is jártak, koszorúztak az emlékmenet tagjai a Magyar Tartalékosok Szövetsége Nagy Zoltán ezredes vezette Békés megyei szervezete, az orosházi szervezet vezetője, Antal László városi elnök szervezésében.

Cs. I.

Az időjárás is arra emlékeztette a résztvevőket: embert próbáló körülmények között harcoltak a katonák egykoron. Lengyel György polgármester az evangélikus templom kertjében álló emlékműnél (annak megálmodójáról is megemlékezett) azt hangsúlyozta, örül, hogy az emlékmenet településükre is eljutott, ez emlékeztesse az embereket arra, soha többé ne legyen ekkora emberáldozata hazánknak.

Koszorúztak a kardoskúti evangélikus templomkertben lévő emlékműnél. A szerző felvétele

Laczki János evangélikus lelkész Urbán Ernő emléke előtt tisztelegve felidézte a 35 évesen elhunyt tábori lelkész feljegyzéseit. Antal László, a Doni Hősök Emléktúra Békés megyei menetének főszervezője elöljáróban megosztotta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, a 19. Doni Hősök Emléktúra fővédnökének a gondolatait, majd az 1943. január 12-ét követő doni áttörésben küzdő honvédekre és munkaszolgálatosokra emlékezve elmondta, a több hetes harcokban nem csak az ellenség tizedelte katonáinkat, hanem a mínusz 30-35 fokos hideg, a napi 50-60 kilométeres gyaloglás a nyílt hómezőkön, és az éhezés.

– Honvédeink, ott a távoli harcmezőkön azért küzdöttek és szenvedtek, hogy a háború borzalmait hazánktól minél távolabb tartsák. Embertelen diktatúrák malmában más nemzetek fiaival együtt őrlődtek. Túránkat 19 éve azért végezzük, hogy emlékeztessük az érintett települések lakóit, fiaik hősies helytállására és a nemzetek vezetőit e tragikus eseményre. És arra, hogy többé ne kényszerítsék országainkat háborús konfliktusokba.

Köszönetet mondott a településeknek, jelezve: az emléktúrán évről évre egyre több nemzet (magyar, olasz, román, német) katonái menetelnek egymás mellett, békében.

Tótkomlósiak is emlékeztek

A Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség szervezésében idén 4. alkalommal megemlékeztek a doni katasztrófa áldozatairól, az ott elhunyt tótkomlósi katonákról és a túlélőkről is. A II. világháború egyik legnagyobb magyar tragédiája a 2. Honvéd Hadsereg pusztulása volt a Don-kanyarban. Az emlékezők koszorúkat helyeztek el a második világháborús emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik