feledékeny utasok

2019.01.29. 06:45

Bőröndöt, infralámpát, fúrót is felejtettek már vonaton

A hétköznapi tárgyakon túl infralámpát, fúrógépet, orvosi leleteket és bizonyítványokat is találtak már a MÁV munkatársai a Békés megyében közlekedő vonatokon. Az esetek többségében a tulajdonosok hamar jelentkeztek az értékekért, de sokszor előfordult, hogy nagy értékű vagy akár személyes holmikkal teli bőröndről is megfeledkeztek.

Nagy-Laczkó Viktória

Nem ritka a pénz és az iratok elvesztése, a talált tárgyakat 90 napig őrzik meg. Illusztráció: Shutterstock

Utazás során gyakran megtörténik, hogy a nagy rohanásban a vonaton felejtünk ezt-azt. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a MÁV országos adatbázisában jelenleg több mint harmincezer talált tárgy szerepel. Az elveszett dolgokat általában a járatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók, a takarítószemélyzet vagy az utasok találják meg, és adják le a vasútállomásokon, ahol a biztonságos kezelés érdekében mindent tételesen nyilvántartásba vesznek.

Az átvételi hely állomásonként változik, de általában a személyes ügyfélszolgálaton tárolják a beérkezett tárgyakat. Így történik ez megyénkben is, ahol elsősorban a békéscsabai ügyfélszolgálati irodában kereshetjük a térségünkben közlekedő vonatokon felejtett dolgokat.

Abban az esetben, ha a kisebb állomásokon megtalált, leadott tárgyakért két héten belül nem jelentkezik a tulaj, azt is a megyeszékhelyre, a központi gyűjtőhelyre küldik. Az átvétel feltétele, hogy az utas a jellemzők megadása mellett egyértelműen be tudja azonosítani az elhagyott tulajdonát.

Nem ritka a pénz és az iratok elvesztése, a talált tárgyakat 90 napig őrzik meg. Illusztráció: Shutterstock

A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága érdeklődésünkre elmondta, Békés megyében a hétköznapi tárgyakon túl találtak már infralámpát, fúrógépet, orvosi leleteket és bizonyítványokat is az elmúlt időszakban. S míg sok esetben az utas ügyfélszolgálathoz intézett hívása közben ráakadtak a keresett értékekre, gyakran a nagy értékű talált tulajdonokról is megfeledkeztek az emberek. Előfordult már az is, hogy ruhákkal, személyes holmikkal teli nagy bőröndökért sem jelentkeztek.

A megyei adatokon felül kiemelték, általánosságban a hazai vonatokon többnyire kistáskákat, iratokat, okmányokat, jegyzeteket, könyveket, ruhaneműt (kabát, pulóver, sapka), pénztárcát, bankkártyát, kulcsokat, bizsukat, esernyőket felejtenek az utazók, de leadtak már 50 ezer forint értékű sportfelszerelést, hegedűt, íjfelszerelést, műlábat, lélegeztetőkészüléket, laptopot, tolókocsit, vagy épp húszkötetes Révai lexikonsorozatot is. Mint írják, valaki például az egész nyugdíját hagyta a vonaton, de egy becsületes jegyvizsgálónak köszönhetően néhány óra múlva irataival együtt hiánytalanul átvehette azt.

A társaság adatbázisában 100-110-re tehető a pénzt is tartalmazó talált tárgy. Ezzel kapcsolatban kiemelték, az utasok által elveszített vagy leadott pénzösszegeket jellemzően nem magában, hanem valamilyen egyéb mással együtt (kabát, táska, pénztárca) adnak le. A táskával, pénztárcával együtt elveszített összegek a néhány száztól a félmillió forintig terjednek.

Amennyiben az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a MÁV munkatársai eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak (például okmányiroda, OEP). Abban az esetben, ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a megtaláltakat általában 90 napig őrzik meg az ott dolgozók, azt követően kikerülnek a nyilvántartásból.

Sok tárgyért nem jelentkeznek

A megyei buszokon, autóbusz-állomásokon inkább személyes okmányokat, utazásra jogosító igazolványokat, mobiltelefonokat, pénztárcákat, ruhadarabokat hagynak el az utasok. Tavaly 309 talált tárgyat regisztráltak a DAKK Zrt. munkatársai, amelyeknek 30 százalékát sikerült visszajuttatni a jogos tulajdonosnak.

A társaság három hónapig őrzi meg a tárgyakat, s amennyiben megállapítható a tulajdonos kiléte, úgy nyolc napon belül értesítik, majd azonosítás után kiadják számára az elhagyott tulajdont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában