az orvos válaszol

2019.01.20. 06:58

Az idénybetegségeken átesve ellenállóbb lehet a gyermek

Minden szülő rémálmai közé tartozik, hogy gyermeke megbetegszik. A téli hónapokban, a vírusok kedvenc időszakában ez szinte elkerülhetetlen. Előfordulhat olyan is, hogy minden hónapban ágyhoz köti legféltettebb kincsünket egy nyavalya – a szakorvos szerint ez természetes.

Vásári Erzsébet

A téli időszakban gyakoriak a felső légúti megbetegedések a gyermekek körében. Illusztráció: Shutterstock

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, a Gyulai Egészséges Városért Közalapítvány Kuratórium elnöke elmondta, a téli időszakban a gyermekbetegségek mintegy nyolcvan-kilencven százalékát okozzák vírusok. Ilyenkor gyakoriak a felső légúti panaszok, orrfolyás, köhögés és láz, de a kisebbeknél ugyanezek hányást, illetve hasmenést is okozhatnak.

Beszámolója szerint a vírusok esetében néhány napos tüneti kezelést (orrcsepp vagy -spray, 3-4 év alatti gyermekeknél orrleszívás, antihisztamin, sóoldatos inhalálás, sok folyadék) és pihenést követően meggyó­gyulnak a gyerekek. Antibiotikumos kezelés ilyenkor nem szükséges, hiszen arra csak a baktériumok reagálnak, amik ebben az esetben nincsenek jelen. Kiemelte, a fölösleges gyógyszerezés ártalmas is lehet, hiszen a tabletták mellékhatásai előjöhetnek.

A főorvos a gyermekbetegségekkel kapcsolatban kifejtette, néhánynak riasztó tünetei lehetnek, azonban nem minden esetben olyan nagy a baj, mint amilyennek tűnik. Például egy lázgörcs – aminek látványa rémületet kelthet – szinte minden alkalommal elmúlik magától, és csak kivételes esetekben válthat át epilepsziás rohamra, vagy okozhat idegrendszeri problémákat. Fontosnak tartotta itt megjegyezni, hogy lázat csillapítani sosem szabad előre, de még a testhő emelkedésekor sem feltétlenül szükséges akkor, ha a gyermek általános állapota nem igényli azt – tehát a kedélye jó, mozgékony és ugyanúgy játszik, mint máskor és elegendő folyadékot fogad.

A téli időszakban gyakoriak a felső légúti megbetegedések a gyermekek körében. Illusztráció: Shutterstock

Következőként a kruppot említette, ami egy ugatós köhögéssel járó betegség, melynek különböző fokozatai vannak a legenyhébbnek minősülő rekedt hangtól kezdve a legsúlyosabb, már intenzív osztályos felvételt és ellátást igénylő életveszélyes állapotig. A kruppnál a leggyakoribb az enyhe lefolyású, ahol csak a rekedtség és köhögés jelentkezik, és ilyenkor elegendő az otthoni kezelés, a sóoldatos inhalálás. Hozzátette, hat hónapnál fiatalabb csecsemők esetében viszont enyhébb tünetek jelentkezésekor is azonnal orvoshoz (gyermekkórházba) kell menni, mert állapotuk hamar kritikussá válhat. Az idősebbeknél kórházi kezelést főként a kilégzési, illetve belégzési nehézség indokolhat.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed elmondta, a fent említett betegségeket megelőzni nem lehet, még a tévesen immunerősítőként reklámozott multivitamin-készítményekkel sem, hiszen a valódi immunrendszer-erősítés a kórokozók legyőzésekor valósul meg, ehhez azonban a gyermekbetegségeken át kell esni. Természetesnek mondható, ha egy kisgyermek a téli időszakban akár nyolc-tíz alkalommal is megbetegszik, ettől még nincs szükség komolyabb kivizsgálásra. Hozzátette, bár számos családban nehezen oldható meg, mégis fontosnak tartja, hogy a vírusfertőzésben lévő gyerekek otthon maradjanak. Utóbbit nemcsak a terjedés megelőzése miatt javasolja, hanem azért is, mert a kicsik gyorsabban és könnyebben gyógyulnak gondoskodó, szerető szüleik mellett, továbbá így a felülfertőződés is elkerülhető.

Együttműködésre kérik a szülőket

Királyné Egri Mónika, a Szigligeti Utcai és Kazinczy Lakótelepi Óvoda vezetője elmondta, a legfőbb probléma a nátha és influenza időszakában az, hogy ezek a betegségek cseppfertőzéssel terjednek, a zárt közösségekben pedig gyorsan elkaphatja gyermek és felnőtt egyaránt. Emiatt ilyenkor gyakrabban fertőtlenítenek és antibakteriális szappant vásárolnak. Hozzátette, intézményük folyamatosan arra kéri a szülőket, hogy a tüneteket produkáló gyermekeket ne vigyék óvodába azért, hogy a mindennapi nevelés zavartalanul működhessen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában