csabai döntő

2019.01.19. 21:12

A megyeszékhelyen ropták az ország néptáncosai

Egész hétvégén, péntektől vasárnapig csörgették a sarkantyúkat, csapkodták a csizmákat a néptáncosok a Csabagyöngye Kulturális Központban berendezett táncparketten.

B. O.

Megrendezték ugyanis a 24. Országos Szólótáncfesztivált, ahol az ország legjobb néptáncos szólistái versenyeztek az Aranysarkantyús, illetve Aranygyöngyös Táncos címért a megyeszékhelyen.

A versenyt évtizedek óta, kétévente, januárban rendezik meg, mely fórumot teremt a néptáncosoknak arra, hogy számot adhassanak eredeti néptánc ismeretükről, annak újraalkotásáról, valamint magas színvonalú egyéni előadásmódjukról. A versenyre benevezhetett minden tizenhetedik életévet betöltött amatőr, illetve hivatásos, magyar állampolgárságú és határon túl élő magyar nemzetiségű táncos.

A decemberi székesfehérvári és jászberényi elődöntők után, így most hétvégén, Békéscsabán rendezték meg az országos döntőt.

– A versenyzők a döntőbe az elődöntőn elért eredményük alapján kerülhetek be. Azok, akik korábban aranysarkantyús, illetve aranygyöngyös címet nyertek, jelentkezésükkel egyenes ágon bejutottak a mostani megmérettetésre. Az előző fesztiválon junior díjat nyert, illetve ifjúsági szólótánc fesztiválon a zsűri által továbbjutásra javasolt versenyzők, jelentkezésükkel szintén egyenes ági bejutók voltak, de az előzsűrizésen a kötelező táncból való felkészültségükről számot kellett adniuk – árulta el lapunknak Ifjabb Mlinár Pál, a fesztivál igazgatója.

A versenyzők két kategóriában, kötelező és szabadon választott táncokban mérték össze tudásukat. Kötelező táncoknál a versenyzőknek a kiírás szerinti táncanyagokból két percig kellett improvizációt bemutatnia. A szabadon választott táncoknál pedig egy a Kárpát-medence tánchagyományából, a versenyző általa kiválasztott táncanyagból, szintén két percig kellett, a táncosoknak, tudásukat bizonyítaniuk.

Mint megtudtuk, idén az egyenes ágon bejutottak mellett még harminc produkció versenyzett a békéscsabai döntőben, így összesen közel hetvenen mérettették meg magukat a kulturális központ táncparkettjén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában