galériával

2018.12.13. 17:20

Újabb tizenöt érték került a megyei listára

Ötvenkettőre emelkedett a megyei értékek száma, a megyei értéktár-bizottság a legutóbbi ülésén újabb tizenöt kuriózumot vett lajstromba – jelentették be a csütörtökön Békéscsabán, a megyeházán tartott sajtótájékoztatón. Ezek között van például a Gyulai Törvényszék épülete, a békéscsabai Munkácsy Mihály múzeum épülete, a Szarvasi Arborétum és Orosháza-Gyopárosfürdő.

Licska Balázs

Fotó: Imre György

Jól teljesít Békés megye. Békés megye településeinek kétharmadán, 52 településén működik értéktár, és eddig összesen 1078 kuriózumot vettek lajstromba – ismertette Zalai Mihály, a megyei közgyűlés és a megyei értéktár-bizottság elnöke. Helyesnek nevezte, hogy minél több értéket vesznek nyilvántartásba – amelyek mindegyike nemzeti értéknek minősül –, hiszen azok a helyi indentitás megőrzésében komoly szerepet játszanak. A megyei értéktár-bizottság tevékenységét nyolc bizottság, negyven szakember segíti. Elmondta, hogy 52-re nőtt a megyei értékek száma a most bekerült tizenöt kuriózum révén.

Ando György, Zalai Mihály és dr. Erdész Ádám a sajtótájékoztatón. /Fotó: Imre György/

Zalai Mihály sorolta, hogy melyek ezek: a Csabagyöngye szőlő és Stark Adolf munkássága; a Békéscsabai Jókai Színház épülete; a Munkácsy Mihály múzeum épülete és gyűjteménye; a gyulai egykori Igazságügyi Palota, a mai Gyulai Törvényszék épülete; az orosházi születésű bútorasztalos, Thék Endre munkássága; a Balassi Táncegyüttes tevékenysége; Munkácsy Mihály művészeti öröksége; Tevan Andor könyvművészeti és kiadói tevékenysége; a Tranoscius, a magyarországi evangélikus szlovákok régi, vallásos énekeskönyve; a békési vesszőfonás; a dévaványai táncok; a Szarvasi Arborétum; a békéscsabai István malom; a Bodoky Károly vízügyi múzeum; illetve Orosháza-Gyopárosfürdő.

A sajtótájékoztatón a megyei értéktár-bizottság két tagja – Ando György, a Munkácsy Mihály múzeum igazgatója, valamint dr. Erdész Ádám, a levéltár igazgatója – ismertetett két értéket. A múzeum épülete 1912-re épült fel Wagner József tervei alapján. Az intézmény rendelkezik a legjelentősebb, a festőgéniusszal kapcsolatos gyűjteménnyel, és 2020-ra megújul az állandó kiállítása. Gyula városa 1895-ben fordult a minisztériumhoz, hogy legyen törvényszéki épület a városban, és állami költségen 1899-re épült fel, a telket pedig a település adta. Az elmúlt közel húsz évben folyamatosan korszerűsítették a bíróság épületét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában