Statisztika

2018.12.05. 13:50

Több száz utast ért bliccelésen a MÁV

Négyszáz békéscsabai, valamint százhatvan gyulai utasnak van jelenleg tartozása bliccelés miatt a 2015–2017 közötti időszakból a MÁV felé. A vasúttársaság a napokban tette közzé a jegy nélkül utazókról szóló statisztikákat, amely szerint az elmúlt időszakban országosan is jelentősen visszaesett a bliccelők száma.

Papp Gábor

Folyamatosan csökken a bliccelők száma, az utasok nagy többsége jegyet vált. Illusztráció: MTI

Mint megtudtuk, a bliccelők több módszert fejlesztettek ki, hogy ne fedezzék fel, jegy nélkül utaznak. A legjellemzőbb, hogy a mosdóba rejtőznek vagy bújnak el a kalauzok elől. Mások alvást tetteknek, és az is előfordul, hogy csak rövidebb szakaszra váltanak jegyet.

A MÁV egyébként nem vezet megyei alapú nyilvántartást a bliccelőkről, ugyanakkor Békés megye két nagy lélekszámú települését, Békéscsabát és Gyulát illetően több érdekes adatot is tudott közölni lapunkkal a cég kommunikációs igazgatósága.

Ahogy említettük, négyszáz békéscsabai és százhatvan gyulai utasnak van jelenleg tartozása, mert jegy nélkül utaztak.

Hét békéscsabai tartozása meghaladja a félmillió forintot. A korosztályi megoszlást tekintve a békéscsabai, gyulai bliccelőknél a 18 év alattiak aránya 7 százalék, a 19-49 év korosztályú bliccelők 80 százalékos részt képviselnek, az 50-65 év közöttiek az összes bírság 10 százalékát gyűjtötték össze, míg a 65 éven felüliek számaránya elenyésző, alig 2 százalék.

Összességében egyébként folyamatosan csökken a vonatokon jegy nélkül utazók száma a MÁV szerint: a vasúttársaság közleményében azt írja, míg 2016-ban 45 ezer, 2017-ben 36 ezer, idén október végéig már csak 27 ezer menetjegy nélkül utazót szűrtek ki az ellenőrök a jegyvizsgálatok során.

Folyamatosan csökken a bliccelők száma, az utasok nagy többsége jegyet vált. Illusztráció: MTI

Január és október között a bliccelőkre kiszabott bírság értéke megközelítette a 280 millió forintot, a tetten értek 3,2 millió kilométert utaztak jegy nélkül.

Idén a legtöbben a Budapest–Miskolc vonalon utaztak jegy nélkül, összesen csaknem 900 bliccelőt bírságoltak meg. Ezt a részben a Békés megyeiek közlekedését is érintő Budapest–Szolnok-viszonylat követi, ezen a vonalon 650 jegy nélkül utazót büntettek meg.

A MÁV szerint a bliccelés leginkább a budapesti elővárosi vonalakra jellemző, ezért itt gyakoribbak a fokozott ellenőrzések a vonatokon és az állomások peronjain.

Mennyit fizet, akit elkapnak?

Az általános eljárás szerint a jegy nélkül utazók a menetjegyüket emelt összegű pótdíj megfizetése mellett pótolhatják. A pótdíj a vonaton 2600 forint, utólagosan fizetve 8000 forint. Amennyiben a bírságot nem fizetik meg 30 napon belül, úgy már 12.000 forintos pótdíjat kell fizetni, amely a kezelési és postaköltséggel, illetve adott esetben késedelmi kamattal is növekszik. A többletköltségeket el lehet kerülni azzal, ha a tartozásokat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában