Békéscsabai Mentőállomás

2018.12.25. 08:31

Szülések is munkát adnak karácsonykor

Karácsonykor sincs könnyített szolgálat a mentőknél, de például a Békéscsabai Mentőállomáson ilyenkor kerülik a 24 órás szolgálatokat. Éppen azért, hogy mindenki tudjon a munka mellett szeretteivel is időt tölteni. Csendes Csaba állomásvezető több történetet is összegyűjtött kollégáitól az elmúlt idők ünnepi eseteiből.

Nyemcsok László

Nagybátyám mentőápoló volt évtizedekig Gyomaendrődön, és a mentőállomáson lévő szolgálati lakásban éltek, nagyon sokat tartózkodtam ott gyerekként. Így beleláttam, milyen jó csapat dolgozott együtt, ha pedig idejük engedte, sakkoztak, horgásztak, főztek. Nos, igaz ez a csabai mentőállomás munkatársaira is. Karácsonykor együtt vacsoráznak a szolgálatban lévők, természetesen csak akkor, ha jut rá idő. Ha riasztás van, menni kell.

Fotók: Lehoczky Péter

– Az egyik legemlékezetesebb szenteste Csanádapácához kötődik – ecsetelte Csendes Csaba. – Egy család, nagyszülők, szülők, gyerekek együtt töltötték az ünnepet, és begyújtottak egy olyan kandallóba, amit évek óta nem használtak. Mindenki elaludt, de szerencsére az apuka felhúzta csörgőre az órát, hogy elmenjenek az éjféli misére. Szédült ő is, a többieket pedig fel sem tudta ébreszteni. Kihívta a háziorvost, de ő is rosszul lett. A mentők időben érkeztek, és kórházba szállították a családtagokat, mindenki túlélte az esetet. Az apuka azt mondta, a Jóisten vigyázott rájuk.

Balról jobbra Engi Zoltán gépkocsivezető, Székelyhidi Gergő mentőápoló, Kiss László gépkocsivezető, Kárász László vezető mentőtiszt, Márton Csaba gépkocsivezető és Guska Beáta mentőtiszt

A karácsonyi szülések is okoztak meglepetéseket a mentőknek. Érdekes eset volt, amikor Gyomaendrődről hoztak be egy kismamát a szülőotthonból, mert valamilyen okból a csabai kórházban kellett volna szülnie. Ez azonban lezajlott a mentőautóban. Az ápoló segédkezett, közben nagyon izgult, hogy minden rendben legyen. Amikor kibújt a csöppség, boldogan mondta az anyukának, hogy kisfiú. A kórházban aztán kiderült, kislány született, a mentős azért tévedhetett, mert bizonyára odalógott a köldökzsinór.

Ha valaki bármely percben megszülhet, a kutyákat érdemes felfogni a házban. Egy leendő anyuka egyedül tartózkodott házában, és beindult nála a szülés. Annyi ereje még volt, hogy kinyitotta az ablakot, és kikiabált segítségért. Hívták a mentőket, akik viszont a két szabadon lévő, csaholó, támadóállásban lévő vérebtől nem tudtak bejutni. Szóltak a rendőröknek, akik a kutyákat gázsprével megfékezték. Mire a mentősök bejutottak, az anyuka megszült, szerencsére egészséges gyermeknek adott életet.

Karácsonykor nem ritka az ünnepi falat félrenyelése, és ezért hívják a mentőket. A bajbajutottakat a mentésirányító látja el tanácsokkal, először köhögésre biztatják őket, majd a szabályzat szerint ötszöri hátbaveregetés következik a két lapocka között. Ha ekkor sem mozdul el az idegen test a légútban, következik a Heimlich-műfogás. Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök felé a gyomorszájhoz, bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat, és egy magunk és fölfelé irányuló hirtelen mozdulattal nyomjuk fel a rekeszt. A beteg így ki tudja köhögni, köpni vagy segítséggel eltávolíthatja a félrenyelt falatot. Ha ez sem hatásos, érkeznek a mentők.

Ugyanúgy végzik munkájukat

A Békés megyei mentőknek többször kellett már karácsonyfatűzhöz vonulniuk az évek során. Jellemzően a tűzoltóktól kapják ilyenkor a riasztást, és a sérülteket kórházba szállítják, illetve addig a helyszínen maradnak, amíg egészen biztosan ki nem derül, hogy nincs személysérülés. Hasonlóan járnak el a közúti baleseteknél is. Mindezek azonban jellemzőbbek szilveszterkor, miként az italozásból, petárdázásból származó mentőriasztások is. Éppen ezért szilveszterkor megerősített szolgálatot látnak el a Békéscsabai Mentőállomáson.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában