Békéscsaba

2018.12.06. 13:52

Nincs ügyelet, viszont ha tudnak, segítenek az állatorvosok

Miért nincs állatorvosi ügyelet Békéscsabán? – tették fel többen is a kérdést az elmúlt időszakban különböző fórumokon, például a Facebook városi csoportjaiban. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint nemcsak pénzen múlik mindez, hanem azon is, hogy nincsenek elegen azok, akik vállalnák a készenlétet. Ha nem utaztak el a városból, és tudnak, akkor hétvégén is állnak a beteg házi kedvencek rendelkezésére.

Licska Balázs

Forrás: Shutterstock

Az állatorvosi kamara Békés megyei titkára, dr. Kiss József, valamint dr. Sprőber Zoltán békéscsabai állatorvos is elmondta lapunknak: évekkel ezelőtt megszűnt az addig esztendőkön keresztül megfelelően működő állatorvosi ügyeleti rendszer, amit akkor a kamara szervezett. Volt egy közös telefon, amit folyamatosan adogattak egymásnak a szakemberek, így az mindig az illetékes kollégánál csörgött.

Aztán egyre többen visszamondták a szolgálatot, a szakemberhiány miatt pedig megszűnt az állatorvosi ügyeleti rendszer. Ha lennének elegen, akkor vélhetően be tudnák osztani egymást, nem lenne probléma azzal, hogy havonta vagy kéthavonta egyszer ügyeletet kell vállalni.

Mind dr. Kiss József, mind dr. Sprőber Zoltán kiemelte, hogy a hét napból öt és fél napot végigdolgoznak, hiszen nemcsak hétköznapokon, hanem szombat délelőtt is nyitva tartanak a rendelőik. Nem lenne szerencsés, ha a nappali munka után éjszaka is csöngene a telefon, hiszen nem tudnának pihenni – mindez pedig a gyógyítás, a munka színvonalának rovására menne. Nekik is szükségük van a feltöltődésre, illetve természetesen a család is igényli őket.

Elismerték, hogy egyébként lenne szükség állatorvosi ügyeletre. Mert bár vannak, akik nem ügyeleti esetekkel telefonálnak – például védőoltásokkal –, a legtöbb esetben valóban sürgős beavatkozásra van szükség, akár gyomorcsavarodás, akár rovarcsípés, akár császármetszés miatt.

Az állatorvosok szerint is lenne igény ügyeletre, de kevesen vannak. Illusztráció: Shutterstock

A békéscsabai állatorvosok igyekeznek hétvégén is helytállni, és ha a közelben vannak és a segítségüket kérik, akkor segítenek is, bemennek a rendelőbe. Ha viszont olyan helyen tartózkodnak, ahol nem lehet felvenni a telefont, akkor bizony elmarad a segítség. Ám, így is tízből nyolc-kilenc esetben megoldást találnak a problémákra. Jelenleg tehát az állatorvosi ügyelet – mondhatni – önkéntes alapon működik Békéscsabán.

Mint fogalmaztak, nem a pénz az elsődleges szempont egy állatorvosi ügyelet esetében, de azt is figyelembe kell venni. Ugyanis lehetséges, hogy a szakember az egész hétvégét úgy tölti a rendelőben, hogy nem kér senki sem segítséget, nem megy be senki sem – és akkor tulajdonképpen egy fillért sem keresett. Ezért szükség lenne egy fix összegre, amit minden esetben megkap a szolgálatot teljesítő állatorvos. Hogy ezt kinek kellene megfizetnie, az kérdés.

Magyarországon a főváros mellett a tudomásuk szerint csupán egy helyen van éjjel-nappali, napi 24 órás szolgáltatás. Emellett Szegeden és Debrecenben alkalmaznak olyan megoldást, hogy az állatorvosi ügyelet este 9-10 óráig tart, tehát, ha helyben nincs szakember, akkor nem érdemes tovább kutakodni, hanem szerencsésebb rögtön oda vinni baj esetén a házi kedvenceket.

Nem kötelező a feladatellátás

Szarvas Péter polgármester és a pénzügyi bizottság elnöke, dr. Ferenczi Attila tanácsnok elmondta: az orvosi ügyelet biztosítása kötelező önkormányzati feladat – az egyébként megfelelően működik is a kórházban –, az állatorvosi ügyelet ugyanakkor nem az.

Mint fogalmaztak, valóban lenne igény állatorvosi ügyeletre, hiszen sokan tartanak Békéscsabán házi kedvenceket, például kutyákat vagy macskákat. Nem zárkóztak el attól a város vezetői, hogy a doktorokkal tárgyalóasztalhoz üljenek és beszéljenek a probléma lehetséges megoldásairól. Azonban kiemelték, hogy az ügyleti rendszer megszervezése mindenképpen az állatorvosok feladata lenne.

Szarvas Péter elmondta, hogy az ő családjában is van kutya, és arra van felkészülve, hogy vészhelyzet esetében éjszaka vagy hétvégén a tudomása szerint Gyulán és Szeghalmon dolgozó szakemberek szinte bármikor elérhetőek. Ezért először őket keresné fel a problémával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában