Mezőgazdaság

2018.12.10. 15:30

Az Év Tanyája: közönségdíjas Békés megyei gazdák

Az Év Tanyája díjon közönségdíjat kapott Bartolák Mária, a békéscsabai Haluskaház tanyagazdája és Molnár István tarhosi tanyagazda.

Az Év Tanyája díj alapítójának szándéka Magyarország legszebb tanyáinak és mintaértékű fejlesztéseinek bemutatása – mondta Nagy István agrárminiszter a díj átadásán hétfőn Budapesten .

A díjra az idén 15 tanyagazdaság pályázott. Nagy István agrárminiszter és Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár az oklevelek mellett négy kategóriában adott át díjat: az Év Hagyományőrző Tanyája díjat Reisz József, a Natúr-Életmód Tanya gazdája kapta, az Év Határon túli tanyája díjban a szerbiai Adáról érkező, Csincsik Edit, tanyagazda, míg az Év Tanyagazdasága díjban Gyurákovics András, mórahalmi tanyagazda részesült. A közönségszavazás nyertesének járó díjat Bartolák Mária, a békéscsabai Haluskaház tanyagazdája és Molnár István tarhosi tanyagazda vehette át.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a tanyagazdáknak köszönhetően a magyar tanya a hungarikumok sorába emelkedhetett. A tárca szeretné, hogy a magyar tanyák a tájat, térséget meghatározó tájképi, építészeti, néprajzi, kulturális szerepüket, illetve termelési, gazdasági és életpotenciáljukat újra betöltsék.

Hozzátette azt is, hogy az agrárium közösségfejlesztő erővel is bír, a magyar gazdák tagjai egy olyan nagy családnak, amely munkája és tevékenysége révén magas hozzáadott értékkel járul hozzá Magyarország gazdasági növekedéséhez. A miniszter szerint „ez óriási szolgálat, ezért köszönet illeti a gazdákat, a tanyagazdákat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában