relikviák, videóval

2018.12.01. 11:15

Múltidézés a Békéscsabai Tűzoltó-parancsnokságon (1.)

Szerkesztőségünk a Békéscsabai Tűzoltó-parancsnokságon járt, ahol Viczián György tűzoltó alezredes, a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka tartott tárlatvezetést az épületben kialakított múzeumban.

beol.hu

dav

A múzeum kialakítása Szendi Géza, egykori tűzoltóparancsnok ötlete volt, amit 2003-ban valósítottak meg az akkori régi kazánházban.

A múzeum előtt három kocsifecskendő látható. Ezeket az évek alatt ajándékba kapta a tűzoltóság. Előtte ócskavasként egy telephelyen pihentek, de a lelkes tűzoltók az évek alatt felújították őket.

Egy kocsifecskendő díszes fellépője

A két világháború között már volt belsőégésű motorral hajtott tűzoltó fecskendője a városnak, tehát a kiállított darabokat valamikor a 20. század elején használták.

A negyedik kocsi már a múzeumon épületén belül van kiállítva. Ezt sikerült a legjobban helyreállítani.
Egyes tűzoltó készülékek még a század elején voltak használatban
Sugárcsövek
Parancsnoki sisak
Altiszti sisak
Légzőkészülék és gázálarc

A múzeumban a sisakok nem mindegyike tűzoltósisak, de lehetséges, hogy egykor eszközhiány miatt használhatták a tűzoltók.

Sisakok
Tűzesetek helyszínéről elhozott gázpalackok
Őrségnapló
Bencsik János tűzoltó és sisakja
Tűzoltó kézifecskendő
Légvédelmi sziréna
Bácsfalvi Zoltán olajfestménye 2003

A múzeum egyik gyöngyszeme Bácsfalvi Zoltán olajfestménye. A festmény készítője harminc éve teljesít szolgálatot a tűzoltóságon. 2003-ban készítette a festményt, ahol saját munkatársai álltak modellt neki. A tehetséges tűzoltó röviden bemutatta hírportálunknak az alkotását.

További részleteket és a kiállított képeket megtekintheti a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Munkácsy Mihály Múzeum által kiadott kiadványban, amiben a békéscsabai tűzoltóság 130 éves történelmét dolgozzák fel.

A kiadvány IDE KATTINTVA érhető el.

Múltidéző kirándulásunk a Békéscsabai Tűzoltó-parancsnokságon jövő hétvégén folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában