Megyegyűlés

2018.12.21. 13:50

Senkit sem hívtak vissza a területfejlesztési bizottságból

Rendkívüli ülést tartott pénteken Békéscsabán a megyei közgyűlés. A jobbikos, MSZP-s és DK-s képviselők kezdeményezték, hogy a grémium hívjon vissza két képviselőt a területfejlesztési bizottságból.

L. B.

Fotó: Imre György

Ezt azzal indokolták, hogy Ruck Márton és Szegedi Balázs szoros munkakapcsolatban van Simonka György országgyűlési képviselővel, aki ellen többek között költségvetési csalás miatt nyomoznak, és akinek mentelmi jogát felfüggesztette az Országgyűlés.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) javasolta, hogy a területfejlesztési bizottsági tagok visszahívásával kapcsolatos napirendi pontot ne tárgyalják. Ugyanis teljesen indokolatlannak és nevetségesnek tartja, tekintve, hogy egyetlen megyei képviselővel szemben sem merült fel bűncselekmény gyanúja. Politikai cirkuszként értékelte az egész ügyet. Elmondta azt is, hogy a megyei képviselők közül csupán egyet ítéltek el valaha jogerősen, és az illető az ellenzékiek között foglal helyet.

Fotó: Imre György

Hangsúlyozta, hogy a területfejlesztési bizottság eddig 54 milliárd forintnyi TOP-os forrásról döntött. Békés megye azon megyék közé tartozik, ahol a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtása az egyik legelőrehaladottabb, a területfejlesztési bizottság munkájáról csak elismerően lehet szólni. Beszélt arról is: az ellenzéki levél és előterjesztés hemzseg a helyesírási hibáktól. Aláhúzta: egyébként is csupán az elnök indítványára lehet bárkit visszahívni a területfejlesztési bizottságból, ő pedig nem tesz ilyen indítványt.

Az ellenzéki képviselők ügyrendben szóltak, szólhattak. Samu Tamás Gergő (Jobbik) azt mondta, hogy szerinte a megyei közgyűlés döntése kötelezhetné az elnököt arra, hogy hívja vissza a területfejlesztési bizottságból a tagokat. Pluhár László (MSZP) hozzátette, hogy előzetesen két napirendi pont szerepelt a meghívóban. Árgyelán György (DK) szerint szavazni kellene arról, hogy mely napirendi pontokat tárgyalja a megyei közgyűlés.

Ezzel egyetértett Zalai Mihály is. A megyei közgyűlés végül úgy döntött, hogy nem veszik napirendre a területfejlesztési bizottság tagjaival kapcsolatos témát: a kormánypártiak tíz szavazatával szemben az ellenzékiek öt voksa állt.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában