alapkőletétel

2018.12.04. 19:57

Megújulhat Gyula történelmi parkja

Ünnepélyes keretek között tették le a mintegy negyedmilliárd forintból megújuló gyulai Szent Miklós park alapkövét kedd délután.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

Magyarország kormánya és az Európai Unió támogatásának köszönhetően jelentős lépéssel folytatódik a gyulai turizmus, egyben a gyulai gazdaság fejlődése – fogalmazott köszöntő beszédében dr. Görgényi Ernő. A város polgármestere elmondta, önkormányzatuk Gasztroélmények fejlesztése Gyulán című pályázata egymilliárd forintos támogatást nyert el, aminek köszönhetően felújítják az Almásy kastély mellékszárnyát, valamint a Szent Miklós parkot. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy huszonhárom önkormányzat pályázott a kiírásra, de mindösszesen öten részesültek támogatásban.

Fotók: Lehoczky Péter

– Az, hogy a nyertesek között ott szerepel Gyula városa, a helyi turizmus teljesítményének elismerése is – hangsúlyozta. A részletekkel kapcsolatban kifejtette, a város történelmi jelentőségű parkja újulhat meg. A beruházás a kormány és az unió 213,5 millió forintos támogatásából, valamint az önkormányzat 39,5 millió forintos saját forrásából valósulhat meg.

– A hosszú távon egymásra épülő fejlesztésekben gondolkodó tervezésnek köszönhetően olyan terület rekonstrukciója kezdődhet el, ami összeköti az elmúlt években megújult belvárost az ugyancsak a közelmúltban megújult Almásy-kastély parkjával – hangsúlyozta. Mint mondta, a Szent Miklós Park is a kastélypark része volt egykoron.

– A fejlesztés során új sétányok épülnek, a meglévő sétányt új burkolattal kiszélesítik. Az egyetemes és a magyar kultúrához, köztük Gyulához is kötődő alkotók szobrainak méltó teret alakítanak ki – sorolta a részleteket. – Díszkivilágítás és automata öntözőrendszer épül. Új utcaburkolat készül a sétányok mentén és a szobrok környékén. A kisvonat megállóhelyénél várakozó és információs teret alakítanak ki. A park faállományának megőrzése mellett talajtakaró cserjékkel és évelő növényekkel gazdagítják a terület élővilágát.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő beszédében aláhúzta, a park a felvezetője annak az útnak, ami a kastélyhoz, a várfürdőhöz és a várhoz vezet. A rekonstrukció jelentőségével kapcsolatban kifejtette, a területtől alig néhány tíz méterre foganhatott meg Erkel Ferenc gondolataiban a Himnusz megzenésítése, ahogy a 16. században nem messze onnan tartotta a gyulai vár védőserege az erődítményt több héten át a török ellen. Hosszabb ideig álltak ellent az oszmánok ostromának, mint Eger vagy Szigetvár.

Áttérve a fejlesztés turisztikai hátterére, rávilágított: 2010 és 2017 között Gyulán megkétszereződött a vendégéjszakák száma, ami az elmúlt egy évben további tíz százalékkal nőtt.

Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár kiemelte, Gyula a maga 800 éves múltjával valódi történelmi város, egyben a történelmi hagyományok városa, amely mindig és mindenkor a megújulás városa is volt.

– Nagyon kevés olyan település van Magyarországon, amelyik több száz éven át képes volt regionális szerepét megőrizni és megújulni is egyben – tette hozzá a gondolat folytatásaként.

A jövő kastélya, a közösség ereje

Tuzson Bence elmondta, Trianon Gyula számára is óriási tragédiát jelentett, de a helyi emberek megtalálták a módját a továbbélésnek, a város újbóli megerősödésének.

Az államtitkár úgy fogalmazott, Magyarország egyértelmű célja a következő időszakra, hogy Európa egyik legélhetőbb országává és a térség vezető államává váljon.

– Egy olyan városnak pedig, amely hazánk keleti kapuja, különleges gazdasági és turisztikai szerepet kell betöltenie ebben a folyamatban – nyomatékosította, majd kitért az Almásy-kastély néhány évvel ezelőtti megújulására is.

– A kastély élt a múltban, de üzenetet hordoz a jelen és a jövő számára is – ecsetelte. – S ugyanez valósulhat meg a Szent Miklós Park esetén is. A kastély és a környező terület nem csak turisztikai vonzerőt jelent, sokkal több annál. Képes hozzájárulni, hogy gyerekeink és unokáink erős közösséget alkossanak. S ha az itt élők kimondják a szót, hogy Gyula, ne csak a házak és az emlékek jussanak az eszükbe, hanem a közösség, a közösség ereje is, ami a város megmaradását további évszázadon át elősegítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában