útfejlesztés

2018.12.19. 14:37

Kondoros központját tehermentesítik az új úttal

Ünnepélyes keretek között adták át a mintegy 120 millió forintból korszerűsített, Kondoros külterületén található Hosszú sor 2,4 kilométeres szakaszát, valamint a támogatási forrásból megvásárolt eszközöket szerdán a külterületi helyszínen.

N.-L. V.

A projektzáró rendezvényen Ribárszki Péter polgármester ismertette a tender részleteit. Elmondta, a munkálatokra mintegy 104 millió forintot nyert el a város a külterületi helyi közutak fejlesztését célzó vidékfejlesztési pályázaton. A 90 százalékos támogatási intenzitású beruházáshoz 14 millió forint önerőt biztosított Kondoros.

Az összegből 2,4 kilométer hosszan építettek 4,5-5,5 méter széles stabilizált útalapot, beszereztek továbbá egy traktort és egy a karbantartási munkálatokra használható szárzúzót. Kiemelte, az útfejlesztés amellett, hogy nagyban szolgálja a Hosszú sor mellett lakókat, és hogy az út mellett gazdálkodó földtulajdonosok is sokkal könnyebben érhetik el a szántóföldjeiket, egyben közlekedésbiztonsági funkciót is betölt.

 

– A városközpontot tudjuk tehermentesíteni a mezőgazdasági forgalom elől az új út révén, hiszen a megépült szakasz mellett két olyan mezőgazdasági vállalkozás telephelye is található, melyek így a település északi részén ki tudják kerülni a központot – fogalmazott.

Kis Miklós, az agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt mondta, a Vidékfejlesztési Program pályázati felhívása során előnyben részesítették azokat az utakat, ahol elsősorban mezőgazdasághoz kapcsolódó közlekedés zajlik, illetve gazdasági, mezőgazdasági cégeket tudnak összekötni egy szilárd útburkolatú főúttal.

– A beruházásokra fordítható keretet az elmúlt évben 46 milliárd forintra emeltük, közel ezer önkormányzat pályázott sikeresen, és legalább ezer kilométer útszakaszt fejlesztünk valamilyen úton-módon – mondta.

Fotó: Imre György

Dankó Béla országgyűlési képviselő arra tért ki, nemcsak Magyarország életében, hanem Kondoroséban is fontos szerepet töltenek be a gazdálkodók, a mezőgazdasággal foglalkozók, illetve a mezőgazdaság, mely idén 2600 milliárd forint értékű kibocsátással járul hozzá az ország gazdasági növekedéséhez. Kiemelte, a jövő évi pályázatok kapcsán, hogy a 2019-es költségvetésben a vidék fejlesztését szolgáló programban 150 milliárd forint áll jelenleg rendelkezésre, melyből 50 milliárdot útépítésre fordíthatnak az érintettek.

– Már most zajlanak a tárgyalások arról, hogy ez további 25 milliárd forinttal bővüljön ki – tette hozzá.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója a projekt társadalmi jelentőségét hangsúlyozták beszédükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában