kóbor ebek

2018.12.17. 17:20

Évről évre gondot okozhatnak az udvarokról kiszökött kutyák

Éjszaka vagy hajnalban kutyák portyáznak az utcákon. Az éjjelire kiengedett, esetleg kiszökött ebektől a kora hajnalban vagy késő este munkába, állomásra vagy egyéb helyekre gyalogosan, illetve kerékpárral közlekedő emberek félnek – írja a szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében egyik olvasónk, aki azt is közölte, sajnos a megyeszékhely több pontján fennáll a probléma.

Balázs Anett

Az idős hölgy kérdéseivel párhuzamosan adott hírt a közösségi oldalán egy békéscsabai asszony szintén az utcán tartózkodó, gazdás kutyák támadásáról. Az eset nappal történt.

A kiírás szerint a fiatal nő rendszerint egy, a Békéscsaba peremterülete menti réten futtatja a család két labrador fajtájú kutyáját. A napközbeni sétákra legtöbbször velük tart két kislánya is. Nem először fordult elő, hogy az egyik ház kertjének nyitva hagyott kapuján három kutya rohant feléjük, amelyek legutóbb rájuk is támadtak.

– Sétáltam a gyerekekkel, nyílt a kapu, a három kutya kirohant. A gazdájukat sehol nem láttam, és sajnos nekimentek a labradorunknak. A két kislányom üvöltött a rémülettől, én pedig segítségért, miközben a másik kutyánk a lábamnál állt. A gazdák kirohantak, úgy látszott, fogalmuk nincs, mit kell ilyenkor tenni. Próbáltam utasításokat adni, hogy mit tegyenek, meg sem hallották. Végül a közrefogott kutyánk elmenekült, ezzel megúsztuk az esetet – részletezte a békéscsabai nő. Hozzátette, szerencsére nem történt nagyobb probléma, ami szerinte a több mint 50 kilogrammos kutyájuknak köszönhető. De mi van, ha a fele ilyen nehéz súlyú gyerekeket éri a támadás? – teszi fel joggal a kérdést a családanya, aki az állatvédőknél és az önkormányzatnál is tett bejelentést az eset kapcsán.

A kóbor ebek befogása, valamint a tulajdonosok figyelmének felhívása, esetleges megbírságolása önkormányzati kötelesség. A gazdáé pedig az, hogy az ebet a kerítésen belül tartsa.

A közterületeken kóborló ebek esetenként agresszíven viselkednek /Illusztráció: Shutterstock/

Dr. Urbán-Zsilák Klára, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetője lapunknak elmondta, a közterületre, felügyelet nélkül engedett eb esetén, amennyiben a kutya veszélyezteti az arra járók testi épségét, a rendőrséghez fordulhatnak, mivel a veszélyeztetés kutyával a szabálysértési törvény hatálya alá tartozó cselekmény. Amennyiben veszélyeztetés nem áll fenn, úgy a jegyzőhöz kell bejelentést tenni a kutyatulajdonos pontos nevének és címének megjelölésével, mivel indokolt esetben a jegyző, az állatvédelmi törvény szerinti hatáskörében a kutyatulajdonost kötelezi arra, hogy az eb közterületre jutását akadályozza meg, és amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy bírságot szabhat ki vele szemben.

Megyei állatvédő szervezetek azt tapasztalják, hogy számos településen vannak utcán kóborló ebek, amelyeknek ugyan van gazdájuk, ám azok nem gondoskodnak arról, hogy kerítésen belül tartsák a jószágokat. Azon felül, hogy a kutyák támadhatnak, számos probléma felvetődik a közterületeken járkáló ebek esetében. Ezeket az állatokat elüthetik, így akár súlyos sérüléssel járó balesetet is okozhatnak. Külterületen pedig a vadászok ki is lőhetik kedvencünket, ha nem vigyázunk megfelelően – figyelmeztettek az állatvédők.

Mindig az ember a felelős

Kovács Viktor, a Szurkolók az állatokért békéscsabai csapatának vezetője lapunknak elmondta, őket is megkeresték már hasonló esetekkel, ám mint mondta, szervezetüknek nincs jogosultsága eljárni ilyen ügyekben.

– Amikor csak tehetjük, felhívjuk a figyelmet a felelős állattartásra, amelybe az is beletartozik, hogy nem engedjük, hogy kedvencünk kedvére rója az utcákat, akár éjszaka, akár nappal. Sajnos hazánkban a kutyatartás legtöbb helyen kimerül abban, hogy az állat enni és inni kap a házőrzésért cserébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában