HÍR-védjegy pályázat

2018.12.16. 14:12

Árujelzős oltalom a Sárréti pálinkának

A hazai agrártermékek a piacon elsősorban nem mennyiségükkel, hanem kiváló minőségükkel és egyediségükkel hívhatják fel magukra a figyelmet – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisz­tériumban megrendezett Termelői Közösségek Napján.

Ny. L.

Az államtitkár hozzátette: a szakirányítás földrajzi árujelzős oltalommal, védjegyprogrammal és szakmai díjak megítélésével szeretné ösztönözni ezt.

A minisztérium Hagyomá­nyok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy programja 2010 óta következetesen és karakteresen képviseli küldetését: Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeit és élelmiszereit jelölve minőségi garanciát nyújt a fogyasztók számára a termék hitelességéről.

A HÍR-védjegy pályázat eredményeként 2018-ra már összesen 92 pályázó 176 terméke nyerte el a használati jogot, köztük több Békés megyei is.

A termelői csoportosulások megléte a földrajzi árujelzős oltalmi rendszerek eredményes működtetésének egyik sarokpontja.

Az elmúlt időszakban az új nemzeti oltalmat szerzett földrajzi árujelzők közé tartozik a Sárréti kökénypálinka is. Az alapanyagát adó kökény előállításában érintett települések Békés megyében is találhatók.

A Sárréti kökénypálinka előállítása Békés megye Sárrét elnevezésű területét érintő következő járások településeiről és azok közigazgatási határukból származó kökény felhasználásával, a területeken elhelyezkedő (kereskedelmi pálinkafőzdékben) szeszfőzdékben történhet: Békéscsabai, Békési, Gyulai, Sarkadi, Szeghalmi.

A pálinka a felhasznált gyümölcsre jellemző jellegzetesen friss, vadgyümölcsaromák mellett mandulás, csokoládés, marcipános, mogyorós ízzel rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában