sajtótájékoztató

2018.12.07. 11:25

Azt kérik, hogy az emberek vegyenek részt a nemzeti konzultáción

A családok védelméről szóló nemzeti konzultáción való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet a Fidesz péntek reggeli békéscsabai sajtótájékoztatón Hanó Miklós választókerületi elnök, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Paláncz György önkormányzati képviselő.

P. G.

Fotók: Lehoczky Péter

– Egy olyan fontos témáról van szó, amiről lényeges, hogy helyi szinten is beszéljünk – fogalmazott elöljáróban Hanó Miklós. Mint mondta, a kormány mint minden fontos kérdésben, a családok védelmével kapcsolatban is kikéri a lakosság véleményét, majd azok összegzését követően, az emberek elképzeléseit összegezve hozza meg döntéseit.

Fotók: Lehoczky Péter

– Jelenleg egy olyan témában zajlik konzultáció, ami a jövőnket alapvetően meghatározza – tette hozzá. – A népességfogyás szinte valamennyi európai országra jellemző. A kormány a családok támogatása érdekében elindított programokkal azt akarja megalapozni, hogy a negatív demográfiai folyamatok semmiképpen ne migránsok betelepítésével forduljanak meg. Több európai államban úgy gondolják, hogy a népességfogyás a migránsok betelepítésével állítható meg, de a németországi példa jól mutatja, hogy többségük nem vállal munkát, megjelenésük csak pluszterhet jelent a társadalom számára, s elvonja a forrásokat a családoktól. A magyar kormány ezzel szemben számos intézkedést hozott a családok érdekében.

Hanó Miklós a teljesség igénye nélkül példaként említette az adókedvezményeket, a gyed extrát, a gyes visszaállítását. Kitért arra, hogy ellenzék folyamatosan támadja a konzultációt, amiből véleménye szerint látszik, hogy nem viseli szívén a magyar családok sorsát. Szólt Bangóné Borbély Ildikó szocialista politikusról, aki széttépte a kérdőívet és Bauer Tamásról, aki meglátásuk szerint nem támogatja a magyar családok gyarapodását.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, már a 19. században elindultak azok a folyamatok, amelyek napjainkra olyan demográfiai állapotot idéztek elő Európában, amelyek megoldásra várnak. Elmondta, hazánkban 1901-ben még 5,2 volt a termékenységi ráta, ám 1965-ra 1,5-re csökkent, ami az akkori világban a legalacsonyabbnak számított. 2010-ben érte el hazánk a mélypontot, akkor 1,27 volt a termékenységi ráta.

– A házasságkötések száma, a válások, a terhesség-megszakítások, a tervezett és megszületett gyermekek száma alapján népességfogyás kezdődött hazánkban – folytatta a gondolatot. – Ilyen helyzetben két megoldás adódik. Vagy az ország határon kívülről érkezőkkel igyekeznek megállítani a csökkentést, vagy a belső erőforrásokra támaszkodva. A kormányzat ez utóbbi mellett döntött. Napjainkban ennek is köszönhetően ismét emelkedik a házasságok száma, kevesebben válnak. A kabinet pedig ezeket a folyamatokat igyekszik tovább erősíteni például azzal, hogy megteremti a lehetőségét a gyermekvállalás és a munka összekapcsolódására, és támogatja a családokat, a gyermekvállalást, a lakhatást.

Paláncz György úgy fogalmazott: a nemzet jövője a gyermekekben rejlik, s a Fidesz-KDNP kormány 2010 következetesen képviseli is ezt az elvet.

 

Az önkormányzati képviselő ennek kapcsán szólt a családi adókedvezmény és az első házasok adókedvezményének bevezetéséről, illetve kiért a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról.

– 2010-ben mélyponton volt a házasságkötések száma Magyarországon. Akkor 35 ezer házasságkötést regisztráltak, napjainkban ez a szám eléri az 50 ezret – ecsetelte. – A magyarok szeretnek családban élni, de eggyel kevesebb gyermeket vállalnak, mint amennyit szeretnének. Ennek részben anyagi, részben életkorbeli okai vannak.

Utóbbi kapcsán Paláncz György elmondta, a korábbi gyermekvállalást segítheti a fiatalok életkezdési támogatása, ami 5-10 millió forintos kamatmentes kölcsönt jelent, és nagyban hozzájárulhat a korábbi családalapításhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában