békés megye

2018.11.21. 13:50

Tiltott fotózásnak könnyen bíróság lehet a vége

Napjainkban legtöbbünk zsebében ott lapul egy mobiltelefon, sőt, egyre többen szerelnek kamerát autójukba, így a különböző szabálysértések könnyen dokumentálhatók, és akár széles körben publikálhatók is. Kérdés, hogy ezeket a helyzeteket, a képeken szereplő személyeket vajon jogosan lehet-e fotózni és közzétenni a közösségi oldalakon, esetleg jogsértés esetén megosztani azokat a rendőrséggel.

Busi Ottó

Fotó: Shutterstock illusztráció

Lapunk ezzel kapcsolatban megkérdezett egy adatvédelmi szakjogászt. Dr. Farkas Tamás úgy fogalmazott, a gépkocsiban, természetes személyként, azaz magánemberként üzemeltetett kamera bizonyos határig nem kerül az adatvédelmi rendelet (GDPR) hatálya alá.

– A kulcsszó a személyes célú használat. Nem minősül viszont annak a személyes adatot tartalmazó felvételek – mint a rendszám, az arcmás és egyéb azonosítható helyzet – nyilvánosságra hozatala, bármilyen formában történjen az. Ez azt jelenti, hogy magánszemély csak az érintett hozzájárulásával teheti nyilvánossá a felvételt. A magánszemély a nyilvánosságra hozatal esetén adatkezelőként felel az adatok, a felvétel kezeléséért. Az érintett pedig élhet az adatvédelmi jogaival, kérheti a tájékoztatását az adatkezelés részleteiről, a felvétel törlését vagy másolatát, s Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz vagy bírósághoz fordulhat – részletezte dr. Farkas Tamás.

Fotó: Shutterstock illusztráció

Elmondása szerint más a helyzet, amennyiben a hatósághoz küldi a magánszemély a felvételeket. Ehhez nem kell az érintett hozzájárulása, mivel a törvény-, illetve szabálysértések bejelentése kötelezettség. Ezt jogosan teheti meg a felvétel készítője.

– Előfordulhat, hogy egy nyilvánosságra hozott felvétel alapján hatósági, bírósági eljárás indul. Ilyenkor a felvétel bizonyítékként való felhasználása az eljáró szerv döntésén múlik, függetlenül az adatvédelmi megfelelőségtől. Viszont az érintett ennek ellenére kezdeményezheti bizonyos jogainak érvényesítését az adatkezelővel szemben.

Mi szükséges a rendőrségnek?

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján megyénkben nem gyakori, hogy a rendőrségre ilyen felvételek érkeznek, de volt már rá példa. A rendőrség valamennyi esetben vizsgálja, hogy annak elbírálása a hatáskörébe tartozik-e, amennyiben igen, úgy megteszi a szükséges intézkedéseket.

A vélelmezett jogsértés körülményeinek tisztázásához, illetve az eljárás megindításához a feljelentésnek tartalmaznia kell a feljelentett cselekmény helyét és idejét, az elkövetés körülményeinek leírását, továbbá a bizonyítási eszközök megjelölését, lehetőség szerint azokat eredetiben csatolva a feljelentéshez.

Manapság bárki egyszerűen készíthet képeket Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában