2018.11.30. 16:59
Óvodások gyúrták a kolbászt a csabai főtéren
Óvodások tűrték fel az „ingujjukat”, és jó alaposan – némelyek könyékig maszatosan – keverték, kavarták, gyúrták a kolbászt pénteken a békéscsabai főtéren álló podsztyenás házban. A több mint húsz kisgyermek felváltva fűszerezte, gyúrta az egyik helyi kolbászkészítő által felajánlott alapanyagot, természetesen felnőtt segédlettel navigálva.
A gyerekek némelyike már otthon is megtapasztalta a kolbászkészítés rejtelmeit, de voltak, akik most először szembesültek azzal, hogy miként készül egy jóféle csabai. A korabeli fateknőben elkészített alapanyagot annak elkészülte után a gyerekek igazi, tekerős kolbásztöltővel tolták a helyére, vetélkedve, hogy ki tekeri, és ki „pöndöríti” ki oldalra az elkészült terméket. Összesen három hosszú szál kolbász készült, melyet az ovisoknak még aznap kisütöttek, így a kicsik a jól végzett munka után megkóstolhatták munkájuk „gyümölcsét”.
Mint megtudtuk, a Penza Lakótelepi Óvoda és Dr. Becsey Oszkár Utcai Óvoda még nyáron kereste meg a Békéscsabai Hagyományőrző és Kulturális Kört, hogy egy téli kolbászsütéshez tudnának-e autentikus helyszínt biztosítani. A kör ehhez elsőként az akkoriban felépített előtornácos házat ajánlotta fel, bár annak idején még nem lehetett tudni, hogy az épület megmaradhat-e a főtéren. A ház azonban maradhatott, sőt, világítást és fűtést is sikerült az eseményre biztosítani, így a kicsik kényelmes körülmények közt tapasztalhatták meg, hogy milyen lehetett egy száz évvel ezelőtti kolbászkészítés egy akkori, tipikus csabai házban.