egészségügy

2018.11.27. 17:20

Nem csak békéscsabaiak kopogtatnak az ügyeleten

Nagyjából ugyanannyian jelentek meg a békéscsabai kórházban található orvosi ügyeleten idén eddig, mint tavaly ugyanebben az időszakban – derült ki akkor, amikor a Csaba Ügyeleti Kft. tevékenysége került napi­rendre a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén. Koráb­ban lasszóval kellett fogni szakembert az orvosi ügyeletre, de mostanra megoldódott a probléma.

Licska Balázs

Fotó: Kiss Zoltán

– Az idei forgalom időarányosan alig változott a tavalyihoz képest. Mind a felnőtt-, mind a gyermekügyeleten minimális csökkenés volt megfigyelhető. Havonta átlagosan 579-en és 494-en jelentek meg a felnőtt- és a gyermekügyeleten az egy évvel korábbi 615 és 498 esethez képest – ismertette dr. Sonkoly Iván, a cég ügyvezetője a városi közgyűlés elé került anyagban, hozzá­téve, hogy év végén növekedés várható a forgalomban, ami kiegyenlítheti ezt a különbséget.

Az ügyeleti idő munkanapokon 16 órától másnap 8 óráig tart, munkaszüneti napokon 8 órától másnap 8 óráig. Az ügyeleti szolgálatban egy orvos és egy ápoló vesz részt, de munkaszüneti napokon 8 és 16 óra között a felnőttügyeletre még egy doktort is beosztanak. Korábban volt olyan időszak, hogy szinte lasszóval kellett szakembert találni az ügyeletekre. Ez a probléma megoldódott, amit jelentős mértékben segített, hogy idén március 1-től emelték az ügyeleti díjakat.

Nagyjából ugyanannyian jelentek meg a békéscsabai orvosi ügyeleten idén eddig, mint tavaly a hasonló időszakban /Illusztráció: MW/

– Továbbra is fennáll az a többször jelzett probléma, miszerint a forgalom jelentős részét teszik ki a területen kívüli betegek – fogalmazott dr. Sonkoly Iván. Tehát azok után, akik nem Békéscsabáról, Csabaszabadiból, Telekgerendásról, Kétsopronyból, Újkígyósról vagy Szabadkígyósról érkeznek, a kft. semmilyen finanszírozásban nem részesül. A cég bevételének 55 százaléka a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől – a korábbi OEP-től –, 45 százaléka az önkormányzatoktól folyik be.

A városi közgyűlés ülésén szóba került, hogy idén nyáron hatósági ellenőrzést tartottak a felnőtt- és a gyermekügyeleten. Néhány hiányosságot feltárt a vizsgálat, azok többségét orvosolták. Hiányzott például egy defibrillátor, amit a szociális és egészségügyi bizottság döntése alapján pótoltak.

Egyetlen kérdésre nem találtak egyelőre megoldást. A hatósági határozatban szerepel, hogy sem a felnőtt-, sem a gyermekügyelet nem rendelkezik két ágy befogadására alkalmas megfigyelőhelyiséggel. Eddig erre nem is volt szükség, tekintve, hogy az orvosi ügyelet a kórház területén működik, tehát a megfigyelésre, fektetésre szoruló, ambulánsan nem ellátható betegek perceken belül a sürgősségi vagy a gyermekosztályra kerültek.

A békéscsabai közgyűlés elé került anyagból kiderült, hogy a helyiség kialakítására jövő év február végéig kapott haladékot a cég, és még az is felmerült, hogy ennek érdekében az orvosi ügyeletet a kórház régi, Kórház utcai épületszárnyába kell költöztetni. Az ülésen viszont dr. Fábián Ágnes tanácsnok jelezte: vélhetően sikerül elérni, hogy ne legyen szükség a pluszhelyiség kialakítására, így minden változatlan marad.

Megfelelő, folyamatos az ellátás

Eredményes a Csaba Ügyeleti Kft. szakmai munkája – ezzel a megállapítással zárta a beszámolóját dr. Sonkoly Iván, hozzá­téve, hogy a közreműködő orvosok és ápolók rendelkeznek a szükséges szakmai ismeretekkel és tapasztalattal. Az ügyelet tevékenységével kapcsolatban mindössze egyetlen írásos panaszbejelentést kaptak – ez a gyermekügyeletet érintette –, a bejelentést kivizsgálták és nem tartották megalapozottnak.

A közgyűlés ülésén dr. Kerekes Attila hangsúlyozta: helyes döntést hoztak a képviselők akkor, amikor úgy határoztak, hogy idén március elsejétől a Csaba Ügyeleti Kft. az önkormányzat tulajdonába kerül, ugyanis az emberek leginkább az önkormányzatokban bíznak meg.

Sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta: amikor több országos hír is arról szól, hogy milyen zavarok vannak az orvosi ügyeletek működésében, örülni kell annak, hogy Békéscsabán ilyenek nem tapasztalhatók, megfelelő és folyamatos az ellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában