Békéscsaba

2018.11.01. 06:45

Mécsest gyújthatunk halottaink emlékére

Elhunyt szeretteiről mindenki megemlékezik halottak napján. Ilyenkor útra kelünk, és hozzátartozóink sírjánál mécsest gyújtunk, virágot vagy koszorút teszünk rá. A forgalom ezekben a napokban megnő a temetők környékén.

Vásári Erzsébet, Licska Balázs

Nagy Zoltán esperes elmondta, evangélikus egyházközségükhöz tartozik a Vasúti (Alsóvégi), a Berényi úti (Felsővégi), a Tompa utcai, a Tabáni, a Fényesi és a Mezőme­gyeri temető.

Beszámolója szerint az Egyházi Temetkezési Szolgáltatás Kft. egész évben karbantartja sírkertjeiket, ami a felgyülemlő szemét folyamatos elszállítását, a parkgondozást, a fűnyírást és a kaszálást foglalja magában. Hozzátette, törvény szerint csak az utakat kellene rendben tartaniuk, de a sírhelyek környékét is gondozzák, mivel a bérlők számos esetben elhanyagolják azokat.

Békésben sokan már halottak napja előtt felkeresik elhunyt szeretteik sírhelyét, elkerülvén a tömeget

Mindenszentek előtt a temetők karbantartásán és gondozásán kívül a bejáratoknál feltüntetik, mely sírhelyek megváltása jár le, illetve a lejárt bérleti idejű sírokra kirakják a felszólító címkéket.

Hozzátette, tapasztalataik szerint ebben az időszakban az átlagosnál többen gondoskodnak a sírhelyek újraváltásáról. Látogatásaik számáról elmondta, általában a halottak napját megelőző hétvégétől kezdve növekszik meg forgalmuk, amit annak tud be, hogy az emberek igyekeznek időben útnak indulni, és minden elhunyt hozzátartozójuk sírhelyét meglátogatni.

Fotó: Lehoczky Péter

Az esperes elmondta, parkolási lehetőség minden sírkertjüknél van, de a helyek ebben az időszakban hamar megtelnek, ezen a téren a látogatók türelmét kérik. Kiemelte, hogy a temetőkbe tilos a behajtás, amit a nagyobbaknál (a Vasúti és a Berényi úti) a bejárathoz kihelyezett sorompóval küszöbölnek ki, azonban mozgássérültek vagy mozgásukban akadályozottak számára kérhető belépőkártya az egyházközségtől, amivel könnyebben megközelíthetik szeretteik sírhelyét.

Hozzátette, a látogatások rendjének és nyugalmának megőrzése érdekében szerdától vasárnapig, 10 és 18 óra között őrző-védő szolgálat felügyel a temetőkben. Elmondása szerint a virág, a koszorú, illetve a mécsesek vásárlásának lehetőségét nem biztosítja a helyszínen a temetőfenntartó, de minden évben települnek ki alkalmi árusok.

Végül állandó problémaként megemlítette a viráglopásokat, amivel kapcsolatban elmondta, hogy sajnos ez egy megoldhatatlan gond, hiszen bár ennek elkerülésére jelen vannak az említett őrző-védő szolgálaton túl a polgárőrség és a rendőrség munkatársai is, viszont a terület nagysága miatt így sem tudnak minden sírhelyre vigyázni és azok értékeit megóvni.

Krizsán Gáborné, a békéscsabai, Szent István téri virágüzlet tulajdonosa elmondta, idén elsősorban a kisebb moha-, toboz- és szalmakoszorúkat és a természetes anyagokból készült kompozíciókat keresik vásárlóik. Továbbá hagyományos módon keresettek a krizantémok – a tűszirmú, a cserepes és az ilyenkor jelképes gömb formájú is.

Elmondása szerint az utóbbinak most van szezonja, frissen leszedve a jelenlegi időjárásban akár másfél hétig is díszítheti a sírokat.

Tüzet okozhatnak a mécsesek

November első napjaiban átlagosan 20-30 olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécses vagy koszorú okoz tüzet. Ezek komoly bajt is okozhatnak – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Tavaly egy budapesti idősek otthonát azért ürítettek ki, mert egy tévén égő gyertya leégett és meggyújtotta a készüléket. A tűz átterjedt az egész szobára, heten sérültek meg.

Az előző évben több temetőtűzhöz is riasztották a tűzoltókat, többségük egy-két négyzetméteres területre korlátozódott. Jellemzően az elszáradt virágok, koszorúk, valamint a száraz avar gyulladt meg. Ha valaki a temetőben tüzet észlel, csak saját testi épsége kockáztatása nélkül próbálja meg azt eloltani, értesítse a temető biztonsági személyzetét, vagy hívja a 112-es segélyhívó számot.

A katasztrófavédelem azt tanácsolta, hogy tisztítsuk meg a sírhely közvetlen környezetét a száraz dolgoktól, a szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában