békés megye

2018.11.22. 13:42

Internetezés biztonságosan az idősek körében is

Egyre fontosabb szerepet tölt be társadalmunkban az internethasználat. Az idősebb generáció tagjai is mindinkább nyitnak a világháló felé, hiszen segítségével többek között fent tudjuk tartani a kapcsolatot a távolabb élő, rég nem látott rokonokkal, gyerekekkel, unokákkal.

L. V.

Fotó: Shutterstock illusztráció

Miközben a net elterjedése számos pozitív hozadékkal bír, nem árt tisztában lenni azzal, hogy sok kockázatot is magában rejt; főképp akkor, ha nem ismerjük a használatához szükséges alapvető szabályokat. A biztonságos netezéshez Szolnoki Norbert ad néhány jó tanácsot.

A számítástechnikai szakember szerint a rizikók minimalizálása érdekében az első és egyben a legfontosabb lépés az internetezés kezdetekor, hogy felhasználóként bizonyos előfeltételeknek eleget tegyünk. Ilyen előfeltétel az úgynevezett tűzfal telepítése a számítógépre, mely figyeli a meglátogatott weboldalakat, és megóvja az eszközt egy esetleges vírus­támadástól.

Fotó: Shutterstock illusztráció

– Ma már könnyedén eleget tudunk tenni ennek, hiszen egy tűzfal beszerzése mindössze néhány percet vesz igénybe. Elég csak beírni a www.google.com keresőoldalon, hogy „ingyenes antivírus”, majd a találatok egyikére kattintva le kell tölteni és telepíteni a szoftvert. Amennyiben mégsem sikerül a folyamat, érdemes a gyermekek vagy unokák segítségét kérni – mondta el Norbert. – Ha megtörtént a tűzfal aktiválása, a következő lépés a böngésző kiválasztása legyen. Természetesen nem baj, ha az operációs rendszerbe épített programot használják, de ha tehetik, váltsanak, mert vannak azoktól sokkal gyorsabb és kényelmesebb böngészők is.

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy nem szabad mindent elhinnünk az interneten olvasottakból, ugyanis nagyon sok álhíroldal található a világhálón. Továbbá lényeges, hogy a személyes, banki adatainkat semmilyen körülmények között ne adjuk ki addig, amíg egy hozzáértő ember véleményét nem kérdeztük meg.

Mindemellett kiemelte, hogy bármit is keresünk a világhálón, a legegyszerűbb, ha a www.google.com oldalra megyünk, s ott beírjuk a kérdést úgy, ahogyan szóban kimondanánk. „Meglepő, de sokszor már a találatok első oldalán megtaláljuk a választ” – fogalmazott. Hozzátette, a gyakorlottabb felhasználók csak abban az esetben menjenek tovább az oldal bármelyik menüpontjába, ha a címsorban található szöveg https://-sel kezdődik.

A napi kapcsolattartás nagy vonzerő

Az idősek internethasználati szokásaira nemcsak a saját életük, de családtagjaik, illetve a közvetlen környezetük is nagy hatással van: a távol élő családtagokkal való kapcsolattartás – lehetőleg minél olcsóbb és közvetlenebb – igénye nagyon fontos tényező – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán. Mint írják, már az évtized elejétől például a Skype használata az idősek körében egyáltalán nem maradt el a fiatalabbaktól, sokak számára kiváló eszköznek bizonyult arra, hogy a gyermekekkel és unokákkal élő kapcsolatuk legyen. Emellett az idősek számára könnyebben megtanulható és kezelhető táblagépek és okostelefonok is elterjedtek már annyira, hogy sok idős kényszer vagy buzdítás hatására elkezdett internetezni. Ez a hatás tetten érhető az idősek internetes tevékenységein, valamint okostelefon-használatán keresztül is. Az elmúlt évhez képest például megkétszereződött az okostelefont használó idősek aránya, és bár továbbra is alacsony szintről van szó (28 százalék), ilyen arányú növekedés egyik korcsoportban sem adódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában