láthatatlan vacsora

2018.11.30. 19:50

Érzékenyítő programra invitálták a nem látássérült embereket

Ízlésesen megterített asztalon gőzölgött a finom estebéd, melynek kizárólag az illatát érezhették azok, aki részt vettek a Békés Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Háznak a tolerancia napja alkalmából szervezett érzékenyítő programján csütörtök este.

Balázs Anett

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének székházában ugyanis teljes sötétségben lehetett elfogyasztani a főfogásból és desszertből álló láthatatlan vacsorát. A program a nem látássérült emberek számára biztosít lehetőséget arra, hogy kipróbálják, milyen letakart szemmel étkezni, nem látva semmit abból, hogy milyen ételt fogyasztanak el, valamint elősegíti a saját élményekre épülő empatikus képességek fejlesztését, az esélyegyenlőség megvalósítását.

Nagy Zsuzsanna a vacsora egyik résztevőjének próbál segíteni a zökkenőmentes étkezés lebonyolításában /Fotó: Lehoczky Péter/

A teljesen elsötétített helyiségbe egyesével vezették be a résztvevőket a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének tagjai. Jómagam Ádász István alelnök és egy számomra előzőleg ismeretlen hölgy között foglalhattam helyet. Először ijesztőnek tűnt a teljes feketeségben megtalálni a széket, ahová leülhetek, és kitapogatni az előttem álló terítéket. Ám néhány perc elteltével már rutinosabban emeltem fel a villám. A szememre nyugtatólag ható sötétség az állapotomra is kedvező befolyással volt, valamint a jó társaság is növelte a biztonságérzetem. Ám belegondolva, hogy mindezt egyedül, segítség nélkül, egy számomra vadidegen környezetben kellene végrehajtanom, az rémítőleg hatott rám.

Nagy Zsuzsanna, az egyesület elnöke adta az instrukciókat, miszerint az óra járását alapul véve a tányéron 12 óránál található a köret, 6 óránál a hús, a savanyúság pedig a 3-as vagy 9-es számnál. Ádász István pedig az a javasolta, hogy a tányér szélétől befelé kezdjük az étel lapátolását, így annak darabjai kevésbé hullanak a terítőre. A főfogás után gyümölcskrémes, mellé üdítő is dukált, melyek elfogyasztása újabb kihívást okozott a sötétben tapogatózó társaságnak.

A vacsora végeztével már felkapcsolt villanyoknál mindenki szembesülhetett vele, mit vitt véghez az asztalnál, látószervei kiiktatásával. Az eredmény nem, de az élmény annál meghatározóbb volt.

Akad, akit megviseli az átmeneti vakság

Nagy Zsuzsanna elmondta, elsősorban iskoláskorúaknak szoktak érzékenyítő foglalkozásokat tartani, de már egy ideje felnőttekkel is dolgoznak. Tavaly bonyolították le az első láthatatlan vacsorát. Az ilyen és ehhez hasonló programokat követően általában pozitív visszajelzéseket kapnak, de akad, akit megvisel, hogy bekötött szemmel kell feladatokat végrehajtania.

– Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekeknél nagyon nagy jelentősége van egy ilyen érzékenyítésnek, mert akár egy alkalom után már természetesnek veszik, ha egy fogyatékossággal, azon belül látássérült emberrel találkoznak az utcán, akkor nem elfordulnak, hanem megpróbálnak segítséget nyújtani – fogalmazott Nagy Zsuzsanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában