Békéscsaba, videóval

2018.11.02. 15:17

Az apa is legyen a család része!

Az apának nem a második anyának kell lennie. Az apaságnál nincs férfiasabb dolog a világon, és az apaság a családtervezéssel kezdődik – mondta Léder László pszichológus, az Apaakadémia vezetője Békéscsabán tartott előadásán.

Licska Balázs

– Szokás azt mondani, hogy a mai, modern társadalmak apátlanok, a férfiak hiányoznak az oktatási-nevelési intézményekből – kezdte Léder László, hozzátéve: a bölcsődékben, az óvodákban, az általános és középiskolákban a nők és a férfiak aránya 80–20 százalék körül mozog. Eltűnt az a meglátás, hogy a férfiak is fontosak a család életében, ezt viszont nem a nők összeesküvése hozta magával, hanem egy torz társadalmi átalakulás.

– Miközben emelkedik azok aránya, akik úgy gondolkodnak, hogy a családot a férfinak kell eltartania, egyre jelentősebb az az igény is, hogy a férfiak szintén vegyenek részt a családok életében – hangsúlyozta a szakember. Ismertette: több gyerek születik házasságon kívül, mint házasságban, miközben a gyerekek védettebbek házasságban, mint azon kívül – erre utalnak az adatok.

Léder László a CSEÖH rendezvényén tartott előadást. Fotó: L. P.

Felsorolta, hogy mi jellemzi az apátlan társadalmakat – például anya-gyermek központú családképeket mutatnak mindenhol –, és kiemelte, hogy az apának nem a második anyának kell lennie, hiszen az apaságnál nincs férfiasabb dolog a világon. Szerinte tévhit, hogy az anyának megengedőnek, az apának pedig szigorúnak kell lennie, egy-egy gyermeket mindkét szülőnek ugyanúgy kell tudnia fegyelmezni.

Beszélt arról is, hogy miért bizonytalanok a férfiak. Kétszáz amerikai mesekönyvből mindössze 24-ben szerepel apa. Rá is erősítenek erre az olyan kifigurázások, hogy az apa a családban a valahányadik gyermek, hogy mindig rumli van, ha apa vigyáz a gyerekekre, hogy a neveléshez az apák nem értenek – és hogy egy rendes apa dolgozik, neki az a feladata.

Egy üdítő oldalán van egy szöveg: egy 4 éves gyermek anyukája napi 300 kérdésre válaszol – kérdés, hogy apa közben mit csinál.

– Az apaság a családtervezéssel kezdődik – húzta alá. – Tévedés, hogy a férfiak a kocsmába rohannak, ha kiderül, hogy kedvesük várandós. A 80 százalékuk örömöt él át ekkor, felük ott van az első terhességi tesztnél, szinte mindegyikük részt vesz az ultrahangon.

Léder László elmondta: a nő várandóssága idején a férfi esetében csökken a tesztoszteronszint, emelkedik az oxitocinszint, és hogy az apai agy ugyanúgy átrendeződik, mint az anyai a gyermek születése után.

Az apák többet érintik meg gyermeküket, mint az anyák, náluk ez a szeretetnyelv, miközben az anyákat inkább a verbalitás jellemzi. Remekül hat a gyermekekre, ha az apák mondanak mesét, és az apák a közös játékkal fejlesztenek, észrevétlenül tanítanak.

A szakember megosztotta, hogy a lányos apáknál fontos, hogy stabil férfiképet mutassanak, az apa-fiú kapcsolatban pedig csupán egy faktor számít, hogy az apa szereti-e a fiát. Kiemelte: fontos, hogy egy apának, az apa szavának súlya legyen, ez pedig akkor van, ha van élő kapcsolata a gyermekével.

A családi élet igazi rock and roll

– Lehet, hogy nem pelenkázott, de régen, a hagyományos családban jelen volt az apa ugyanúgy, mint az anya. Ez annak köszönhető, hogy régen nem vált szét ennyire a munka és a családi élet – mondta Léder László, aki szerint a modern kor hozta magával azt, hogy a nő egyedül marad otthon a gyermekével. Fontosnak tartaná, ha – ahogy az anyák részt vehetnek szülésre felkészítő tanfolyamokon – az apáknak is lenne valamilyen képzés.

– Van apai ösztön is, a férfi is átalakul a gyermeke születése után – hangsúlyozta.

Egy ismerősét idézve azt mondta: a családi élet rengeteg élményt tartogat, igazi rock and roll. Léder László pszichológus, az Apaakadémia vezetője a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békés Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) rendezvényén tartott előadást. A program kapcsán Her­czegné Számel Annamária irodavezető kiemelte: az Apa-­kaland címet viselő eseménnyel a férfiak családi életben betöltött szerepének fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az előadás után léggömböket reptettek a résztvevők a CSAKK előtt:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában