Békéscsaba

2018.10.27. 06:44

Természettudományi élményközpont nyílt

Megnyitotta kapuit az Ember és Környezete Természettudományos Élményközpont a közelmúltban Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban. A centrumban az általános és középiskolás fiatalok egyebek mellett megismerkedhetnek az agyhullámmal vezérelt kisautóval, a 3D nyomtatással, és újrahasznosított hulladékból is készíthetnek tárgyakat.

Papp Gábor

– Legfontosabb célunk a természettudományos ismeretek élménypedagógia segítségével való közvetítése a diákok felé – nyilatkozta lapunknak az Életfa Alapítvány és a Békés Megyei Könyvtár közös kezdeményezéséről Koszecz Sándor.

A projekt menedzsere, egy személyben az alapítvány elnöke elmondta, a program közvetlen és elsődleges célcsoportját az általános és középiskolás tanulók alkotják, de a közeljövőben fiatal felnőtteket, szülőket, illetve a vállalkozások képviselőit is várják foglalkozásaikra, amivel kiteljesítenék és fenntarthatóvá is tennék a munkájukat.

Az élményközpont huszonegy iskolával áll szerződéses viszonyban. A következő két évben várhatóan több mint hatezer diák vesz majd részt az egyenként legalább 10-15 órás szakkörökön. Koszecz Sándor kifejtette, a világban elementáris változások zajlanak.

Koszecz Sándor bemutatta lapunknak azt a dobozt, ami teljes egészében 3D nyomtatóval készült. Fotó: Imre György

– Leegyszerűsítve úgy is fogalmazhatnánk, hogy a mai óvodások 70 százaléka olyan szakmákban fog dolgozni, amelyek még nem is léteznek. Ehhez szeretnénk mi alapokat adni – ecsetelte a szakember. – Naponta kerülünk szembe olyan problémákkal, amelyeknek nem ismerjük a megoldását. Az itt megszerzett ismeretek segíthetnek azok természettudományos alapokon is álló megtalálásában.

Valamennyi témánk az ember és a környezete köré szerveződik. A középpontban pedig mindig az ember áll. A Barátkozz az agyaddal! című szakkör egyebek mellett felöleli a figyelem és a koncentráció kérdéseit, a résztvevők megismerhetik az úgynevezett neurofeedback eszközöket, vagy például azt az elektromos kisautót, amit elektromos agyhullámaikkal indíthatnak el.

Az intézmény szakemberei korunk egyik lényeges témáját, az emberi test és a táplálkozás kapcsolatát is bemutatják. Az egészséges táplálkozás szerepének és az élelmiszeripar összefüggéseinek megismerése érdekes, gasztronómiai élményfoglalkozásokon keresztül történik.

A tankonyhában a fiatalok megtapasztalhatják, hogy milyen hatással lehet szervezetükre a szénhidrát, a zsír és a fehérje.

A tematika köre folyamatosan tágul. Az Ipar 4.0 forradalma elnevezésű szakkör részeként a jövő technológiai változásait tapasztalhatják és érthetik meg a tanulók kísérletek segítségével. Kiderül, hogy miként működik az okosváros.

A résztvevők képet kapnak az agrárrobot-építésről, a mezőgazdasági folyamatok automatizálásának kísérleteiről, az autonóm járművekről, az önvezető járművek építéséről. Az élményturizmus tervezése ugyancsak helyet kapott a tematikában, amiben azt is bemutatják, hogy a természeti és kulturális értékeket miként lehet feltérképezni digitális eszközökkel.

3D nyomtatók és újrahasznosítás

Az élményközpont mellett elhaladók elsőként talán a 21. század egyik legérdekesebb, még mindig újdonságnak számító eszközeit, a 3D nyomtatókat vehetik észre. Azok segítségével már több különleges tárgy, kis dobozok, sakkfigurák, illetve például lámpák is készültek.

– Fontosnak tartjuk az újrahasznosítást, különösen a műanyagoknál – hangsúlyozta Koszecz Sándor projektmenedzser, az Életfa Alapítvány elnöke. – Hamarosan érkeznek olyan gépek is, melyek segítségével a PET-palackokat és az egyéb műanyagokat ledarálhatjuk. Az így keletkezett alapanyag felhasználásával egyrészt tárgyakat készítünk, másrészt olyan szálat is létrehozhatunk, amelyek a 3D nyomtatóba kerülhetnek.

Az élményközpont munkatársai között hatan foglalkozásvezetők, akik között dietetikus, szobrász, dizájner és egyedi tárgyak tervezője egyaránt megtalálható. Közös bennük, hogy mindannyian elkötelezettek és nyitottak az élményközpontú tanításra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában