bűzös rovarok

2018.10.16. 06:50

Réseken át özönlenek a lakásba a poloskák

Elárasztják a lakást, befészkelik magukat a nyílászárók repedéseibe, a ruhaneműk közé, és ha rálépünk vagy összenyomjuk, akkor bűzt árasztanak magukból. Az őszi napsugarak beköszöntével a poloskák is szeretnének bejutni a lakásunkba, azonban az idei évben feltűnően magas lett a nemkívánatos zöld vagy éppen barnás színű rovarok száma.

Balázs Anett

Fotó: Rosta Tibor (MTI)

Lukács Zoltán egészségügyi gázmester azt mondja, tapasztalatai szerint az elmúlt öt évben szaporodtak el jobban a rovarok, azonban idén ősszel kiugróan sok helyről kap felkérést, hogy segítsen eltávolítani a bejutott példányokat. A kártevők irtásával foglalkozó békési szakember elárulta, száz százalékban hatékony módszer nincs a távol tartásukra. Ha bejutottak az épületbe, akkor egyszerűen össze lehet szedni, akár egy porszívóval is, azonban a porzsák ürítésére figyelni kell, mert a poloska túléli a szippantást, s a porszívó csövén át visszamászhat a lakásba. A rovarok nagyobb számú elterjedése esetén lehet vegyszert alkalmazni, azonban fontos tudni, hogy kimondottan a poloskák irtására való engedélyezett irtószer nincs.

MTI Fotó: Rosta Tibor

– Naponta jönnek a megkeresések a poloskák elszaporodása miatt; 90 százalékban lakóházak tulajdonosai, a többi esetben pedig irodák keresnek fel. Mint minden kártevőnél, itt is a leghatékonyabb a fizikai akadályozás, azaz meg kell előzni, hogy a lakásba bejusson a rovar. Megfelelően csukódó nyílászáró és egy szúnyogháló felszereltetése lehet költségesebb, de hosszabb távon kifizetődőbb, mint a vegyszer, amelyre ráadásul kialakulhat a rovarok ellenálló képessége. Rovarirtó szerekkel szakszerűen fel tudunk lépni ellenük, de a poloskák ellen nincs engedélyezett irtószer, továbbá az ilyen kezelés elpusztítja, de nem tartja távol őket – hangsúlyozta Lukács Zoltán.

Hozzátette, a poloska szereti a napos helyeket, ablakokat, ahol napközben megpihen, majd később, amikor hűvös lesz, ha csak egy 6 milliméteres lyukat is talál, azon már be tud özönleni a lakásba. Egy 50-60 négyzetméteres helyiségbe akár száz poloska is beférkőzhet.

Lukács Zoltán szerint a poloskák ellen az a legjobb védekezés, ha megakadályozzuk a bejutásukat. Fotó: Kiss Zoltán

Megkeresésünkre a Békés Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatott, a térségünkben megjelent és legelterjedtebb új poloskafajok közül a zöld vándorpoloska Kelet-Afrikából, az ázsiai márványospoloska Kelet-Ázsiából származik. Az invazív élőlények távoli kontinensekről betelepülve, az adott területen életfeltételeiket megtalálva, természetes ellenségek, betegségek, egyéb szabályzók hiányában gyors tömegszaporodásra képesek. Eredeti élőhelyükön általában nem képesek ilyen mértékben elszaporodni.

Megjelenésük okai között említhető a nemzetközi kereskedelem: friss zöldséggel, gyümölccsel, gabonával, egyéb termékek csomagolóanyagaival, a legkülönfélébb árukkal és járművekkel terjedhet. Emellett különösen nagy szerepe van a távoli országokból, más kontinensekről származó növényi szaporítóanyagoknak, például palánták, oltványok, dísznövénycsemeték forgalmazásának is.

Szintén gyors elszaporodásukat eredményezi a klímaváltozás és a kártevő alkalmazkodása a helyi klímához. Általában a megjelenést követő néhány év után alacsonyabb egyedszámmal jelennek meg, mérséklődik a szaporulat. Azonkívül, hogy kellemetlen a jelenlétük, ökológiailag a hazai fajok kiszorítása, azok egyedszámának csökkentése lehet a negatív hatásuk.

Kedvelik a lédús növényi részeket

A zöld vándorpoloska és a márványpoloska is sokféle növényfajon képes megélni. Különösen kedvelik a lédús, magas cukortartalmú növényi részeket, mint például a paradicsom, paprika vagy a csemegekukorica zsenge termését, a különféle gyümölcsöket, melyeknek kiszívogatják a nedvét.

Speciális poloskairtó szer híján a mezőgazdaságban úgynevezett széles hatásspektrumú rovarölő szerekkel lehetséges ellenük permetezni. Ezek a készítmények minden rovart elpusztítanak, a hasznosakat is, így nagy területen történő alkalmazásuk fokozott ökológiai kárt okoz. Ráadásul a vegyszeres védekezés után a poloskák a szomszédos növényállományok felől ismételten eláraszthatják kultúrnövényeinket, ezért a védekezés alapja, hogy ne tűrjünk erős gyomosodást környezetünkben, mivel a kártevő nagy tömegben képes felszaporodni és táplálkozni a gyomnövényeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában