Gyomaendrőd

2018.09.05. 20:37

Tizenkétezer lakos életét teszi biztonságosabbá a fejlesztés

Árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű projekt valósul meg Gyomaendrőd és Mezőtúr térségében, ahol 4,8 kilométer hosszon magasítják a Hármas-Körös árvízvédelmi töltését.

Balázs Anett

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében mintegy 3 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló projektről, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerdán tartott lakossági fórumot a gyomaendrődi polgármesteri hivatalban.

– A beruházást indokolja, hogy 2014 év végén egy új mértékadó árvízszintet határozott meg a kormány. Ennek elrendelése számos feladatot jelent a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak, mert a fenntartása alatt álló rendszerek jelentős része még a korábbi, alacsonyabb szint esetében sem voltak megfelelő kiépítettségűek. A magassági hiány átlagos értéke 1,49 méter. Az új töltés koronaszintje az új mértékadó árvízszintnél 1 méterrel lesz magasabb – tájékoztatott Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igaztgatóhelyettese.

A szerző felvétele

A részletekről Tamás Csaba, a kivitelezést végző Békés Drén Kft. vezetője számolt be. Az előadásból kiderült, a munkaterületet május 31-én vették át. Azt megelőzően egy évig tartott az engedélyeztetési eljárás, melynek során mintegy 30 engedélyt kellett beszerezniük. Jelenleg a munkafolyamat 20 százalékánál tartanak.

A fejlesztés eredményeként a Hármas-Körös jobb partján töltésfejlesztés és altalaj megerősítése történik mintegy 4,8 kilométeren. Ennek első lépéseként már megtörtént a humuszréteg eltávolítása. Ezt követi egy úgynevezett szivárgó kiépítése, amely nagyobb víz esetén elvezeti a töltésből a vizet és megakadályozza a töltés átnedvesítését. A töltés oldalát pedig speciális gyepmaggal füvesítik be. A töltés koronájára 3 méter széles szilárd burkolatot tesznek. Ezek mellett megerősítik az altalajt, újjáépítik a Peresi gátőrházat, megújul a telepen a munkáspihenő és a szertár épülete.

Továbbá korszerűsítik a Soczó-zugi gátőrtelep és a Zsófiamajori gátőrház bekötőútját, szórt utat készítenek a töltéskoronára, valamint töltéstartozékokat cserélnek. Megerősítik az altalajt, áthelyeznek két árvízi mércét és beszereznek egy önjáró grédert a töltéskarbantartáshoz szükséges kiegészítő eszközökkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában