Békéscsaba

2018.09.26. 17:20

Meglátogatta egykori befogadócsaládját a thai cserediák

14 évvel ezelőtt egy évet töltött Békéscsabán az a thaiföldi diáklány, aki miután megszerezte az orvosi szakvizsgáját újra meglátogatta egykori befogadó családját. Panka, ahogyan a Zahorán család anno elnevezte, volt iskoláját, az Evangélikus Gimnáziumot is felkereste szerdán, ahol egykori osztályfőnöke és az iskola igazgatója nagy szeretettel fogadták.

Balázs Anett

Ő volt az első AFS-es csereprogramos diákunk, amely annyira jól sikerült, hogy az intézményünk és Panka középiskolája is felvette egymással a kapcsolatot és azóta folyamatosan fogadjuk a thai tanulókat, ezzel együtt a mi diákjaink is rendszeresen járnak ki látogatóba – tárta fel az előzményeket Köveskúti Péter az Evangélikus Gimnázium igazgatója.

Panka édesapjával és Zahoránné Érsek Gabriellával – akit csak anyának hív– érkezett az iskolába. Simon Erika egykori osztályfőnöke és angol tanára ajándékkal és persze magyarul köszöntötte a lányt, aki viszonozta a hazai szavakat, hiszen mint kiderült, magyarországi családjának minden hónapban írnia kellett pár sort, ezért cserébe járt a zsebpénz, így szinten tudta tartani tudását.

Fotó: Lehoczky Péter

A könyvtárszobában rögtönzött fogadáson előkerültek a régi fényképek is. A fiatal lány beszámolójából megtudtuk, hazatérte után hat évig járt az orvosi egyetemre, majd három évig dolgozott, ezt követően tette le szakvizsgáját. Most szülővárosának kórházában kapott munkát, mint belgyógyász és hamarosan egy magánklinikát fog nyitni, ahol az időközben kozmetikai beavatkozások terén szerzett szakképesítését is kamatoztathatja. A beszélgetés során elhangzott, Thaiföld híres a szépészeti ipararáról, előszeretettel alkalmazzák a botox készítményeket. A magyarul folyt beszámolóból megtudtuk, Panka első „teszt” vendége édesapja lesz, aki nem beszélve a nyelvet csak sejthette, hogy éppen róla van szó.

Volt osztályfőnöke kérdéseire válaszolva Panka elárulta, időközben udvarlója is akadt, ám jelenleg a hagyományok szerint családjával, ő esetében édesapjával él egy kétszintes házban, ahol április óta vendégük magyarországi testvére Zahorán Ádám is, aki mint angol tanár tartja fent magát és erősen gondolkozik azon, hogy tartósabban Thaiföldön marad. Édesanyjától, Zahoránné Érsek Gabriellától megtudtuk, ebbéli elhatározásában csak a kígyók vethetik vissza, ugyanis a magas, szőke fiatalember nem csak küllemével tűnik ki környezetéből, hanem azzal is hogy már két csúszómászóval is farkasszemet nézett a lakásban.

Panka 11 napig élvezi a Zahorán család újbóli vendégszeretetét, akik számos programot szerveztek a lánynak és édesapjának. Többek között azt tervezik, hogy átmennek Gyulára, betérnek Békéscsaba bevásárlóközpontjába, ahol osztálytársaival egykor többször is találkozott. A szabadkígyósi kastély kertjében Panka kedvencét a tulipánfát is felkeresik, majd egy ottani rokon kertjébe friss szőlőt, almát szednek, mivel Thaiföldön a gyümölcs nagy ritkaságnak számít.

De ellátogatnak még Ausztriába és Szlovákiába is, ahová kimondottan hónézőbe mennek. Panka ugyanis ittjártakor találkozott először ezzel a természeti jelenséggel, amely nagy örömöt okozott számára. Éppen ezért a neki szánt sok meglepetés között egy fagyisdoboznyi mélyhűtőben tárolt havat is kézbe vehet majd hazai szüleitől.

Szép, okos és nemes lelkű is

Panka mintha csak tegnap utazott volna el, olyan magabiztossággal nyúlt a konyhaszekrénybe pohárért, vagy mutatta az utat hazafelé az állomásról – árulta el Zahoránné Érsek Gabriella. Hozzátette, a kirándulások mellett azt is tervezik, hogy meglátogatják a lány egykori néptánc csoportját, ugyanis Panka ebben is szerzett ismereteket az itt töltött egy év alatt. Továbbá azt is megtudtuk, a lány azért növeszti a haját, hogy egy daganatos betegséggel kezelt személynek adassa levágott tincseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában