­Madzagfalvi ­Napok

2018.09.07. 19:52

Idén jubilál a békési fesztivál, programok sora jön a hétvégén

Megkezdődtek a ­jubileumi, huszadik ­Madzagfalvi ­Napok pénteken Békésen. A három napon át tartó eseményen több mint száz program szolgálja a kikapcsolódást.

Papp Gábor

Már a rendezvénysorozat pénteki napja is rengeteg érdekességet tartogatott a látogatók számára. A jubileum tiszteletére Emlék az utókornak címmel fát ültettek és időkapszulát helyeztek el az Erzsébet ligetben.

Az eseményt megelőzően Szűcs István, a városból elszármazott hidrogeológus saját versét szavalta el, aminek megszületését éppen a huszadik Madzagfalvi Napok inspirálták. A szakember elárulta, hogy 1966 és 1970 között a helyi gimnáziumba járt, majd a mai Szentpéterváron, a bányászati egyetemen szerzett diplomát. Több mint negyven évet dolgozott a magyar bányászatban, földtanban, hidrogeológiában és környezetvédelemben.

Fotók: Imre György

– Két éve vagyok nyugdíjas. Azóta figyelek jobban oda „eltitkolt” irodalmi tevékenységemre, és persze ma is erősen kötődöm Békéshez – tette hozzá a hidrogeológus.

Túri Andrea, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatója elmondta, az időkapszulába – ami egyébként kiválóan bírja az időjárás viszontagságait – az említett költeményt, a Madzagfalvi Napok plakátját és szórólapját, napjainkban használt fémpénzeket, Gazsó János és Apáti-Nagy Lajos fényképeit, egy emlékkönyvet, amibe bárki lejegyezhetette gondolatait, a helyi hírportál, a BékésMátrix levonóját, a Békési Újságot és lapunk, a Békés Megyei Hírlap aktuális számát helyezték el.

Ezenfelül bekerült a kapszulába az a meghívó, amelynek folyományaként jövő héten a Belencéres Néptáncegyüttes Sanghajba utazik majd, hogy fellépjen a helyi turisztikai kiállításon. Az időkapszulát Izsó Gábor polgármester és Kálmán Tibor alpolgármester helyezte el, illetve az emlékfát is ők ültették el.

A Madzagfalvi Napok előzményei 1998. április 15-ig nyúlnak vissza. Ezen a napon Barta István Zoltán helyi vállalkozó kezdeményezésére, a település második alkalommal történt várossá nyilvánításának huszonötödik évfordulóján ezrek kerítették körbe ­Békés óvárosát­, felidézve a helyi legendáriumot. A madzag öt kilométeren át húzódott, és Barta István Zoltán ma is őrzi azt.

A sorozat huszadik jubileumát egy óriási, 500 szeletes párizsikrém-tortával is ünnepelték, amelyet Juhász Zoltán cukrászmester és csapata készített. Az ínyencséghez egyebek mellett négyszáz tojást és 30 kilogramm párizsi krémet is felhasználtak. Súlya pedig elérte a 138 kilót.

A tortát a Madzagfalvi Napok és a Békés kincsestára, helyi értékek tárháza című kiállítás megnyitóját követően szelték fel.

A város különleges értékeit felvonultató tárlat megnyitóján elmondott beszédében Kálmán Tibor alpolgármester hangsúlyozta, a Madzagfalvi Napok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a résztvevők egy pillanatra megálljanak, lazítsanak. Néhány személyes élményt is felidézett az esemény kapcsán, kiemelve egyebek mellett, hogy először mint fiatal edző vett részt a rendezvényen a kajakosok lampionos felvonulásán, szombaton pedig már a kislánya is bekapcsolódik a látványosságba.

– Abban bízom, hogy sokan ismerik meg Békés széles körű humán és tárgyi értékeit – tette hozzá.

Fenyő Miklós is koncertet ad

A Madzagfalvi Napok amellett, hogy a helyi közösségek, a helyi értékek ünnepe, interaktív szabadidős és a zenei programokban is bővelkedik. Pénteken este előbb az ­Acoustic Planet zenekar adott élő koncertet, majd lapzártánk után Radics Gigi, Kökény Attila és Bebe lépett fel az Abrakazabra zenekar kíséretében.

Szombaton 18 órától A Good Time Boys – Red Hot Chili Peppers Tribute formációt láthatja, hallhatja a közönség. Este háromnegyed kilenckor pedig érkezeik a Hobo Blues koncertje.

Vasárnap 17 órakor Rudán Joe lép színpadra, 19.30-tól pedig Fenyő Miklós élő koncertjén tapsolhat a közönség, amit animációs lézershow követ majd.

Emellett reggeltől estig lesznek programok. Érdemes kiemelni a Falatka Cica- és Kutyaszépségversenyt, a ­helyi intézmények és tehetségek bemutatkozását, a számtalan gyermekeknek, illetve családoknak szóló eseményt, a gasztronómiai rendezvények sorát, a Belencéres táncházat – és még sorolhatnánk a széles kínálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában