hogy kerültek oda?

2018.09.07. 14:22

Haltetemek sütkéreztek a Korzó téri szökőkút peremén

Döglött halakat találtak Békéscsabán az egyik belvárosi szökőkútban, sajnos nem ez volt az első ilyen eset.

H. D.

– Akkor találtuk a haltetemeket, amikor egyik este fél hét körül a szokásos kis esti programunkra indultunk a két kisfiammal. Ilyenkor több gyermek is szokott a Korzó téri szökőkútnál játszani. Ahogy odaértünk, már láttuk, hogy a lefolyónál kettő, a kút peremén pedig egy döglött hal fekszik. Később a gyerekek találtak még egyet a szemközti oldal peremén is – idézte fel hírportálunknak Varga-Durkó Veronika a látottakat.

Az édesanya a helyszínen több fotót is készített, amelyeket egy békéscsabai Facebook csoportban meg is osztott. A bejegyzés alatti kommentekben többen méltatlankodtak, míg más viccesen csak annyit írt, hogy hamarosan már horgászok fognak ülni a szökőkút peremén.

– Természetesen minden szülő szólt a gyermekének, hogy véletlenül se nyúljanak a kútba vagy a halakhoz, de ettől függetlenül bármikor érkezhetett volna olyan nagyobb gyerek, akinek a szülei mondjuk leülnek a közeli kávézó teraszára, és ha épp nincs ott senki, aki figyelmeztetné őket, belenyúlnak a vízbe. Továbbá szoktak a kútnál kutyákat is frissíteni, azok akár meg is ehették volna a halakat – fejtette ki az édesanya.

Beküldött felvételek

A történtekkel kapcsolatban számos kérdés felmerült, így megkerestük az önkormányzatot.

Varga Marianna sajtóreferens tájékoztatása szerint a közigazgatási osztályhoz nem érkezett bejelentés, így kivizsgálás sem történt. Elmondta továbbá, hogy haltetemeket a járókelők szedték ki a szökőkútból, az üzemeltető is csak utólag értesült az esetről.

Kiemelte, mivel a szökőkút működése vízvisszaforgató berendezéssel történik – a homokszűrőn és a szűrőkosarakon keresztül folyik a víz –, ezért ekkora víz mennyiségnél és ilyen rövid időn belül laboratóriumi vizsgálat mellett sem kimutatható a halak által okozott vízminőség változás. A haltetemek a szökőkút vízminőségét nem befolyásolták, így az nem került leengedésre.

Amennyiben a halak még éltek, amikor a vízbe kerültek, a folyamatos kémiai (napi 24 órán át) fertőtlenítés következtében nagyon rövid ideig maradhattak életben, így pusztulásukat követően a feszített víztükör következtében a vízfelszínre kerülve azonnal kisodródhattak a peremre.

A sajtóreferens kitért arra is, hogy a helyszínen található térfigyelő kamera felvételeiből nem állapítható meg, hogy ki, mikor és milyen indíttatásól, illetve hogy élve, vagy már döglött állapotban tette a szökőkútba a halakat.

Nem ezt volt az első eset

A tavaszi időszakban történt hasonló. Akkor a térfigyelő kamera felvételei alapján megállapítható volt, hogy horgászatból visszatérők mintegy húsz törpeharcsát helyeztek el egy másik belvárosi szökőkútban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában