Orosháza

2018.09.09. 15:20

Felavatták a Fradi egykori középhátvédje tiszteletére létrehozott emlékházat

Hármas célt fogalmaztak meg Orosházán a 81-szeres magyar válogatott Mátrai Sándor emlékének megőrzése érdekében: ő legyen városi stadion névadója, szobrot emelni a tiszteletére, valamint a róla szóló dokumentumok, a hozzá kapcsolódó emléktárgyak bemutatására alkalmas emlékterem létrehozása.

Gajdács Pál

Nos, 2002-ben a névadás, 2010-ben a szobrot is leleplezték, majd újabb nyolc év elteltével az emlékterem is megvalósult, melynek ünnepélyes felavatására vasárnap került sor a Mátrai Sándor Stadionban.

Selmeczi László, a Berta József Labdarúgó Alapítvány kurátora Széchenyi Istvánt idézte: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!” Reményét fejezte ki, hogy méltó emléket sikerült állítaniuk a nagyszénási születésű, Orosházáról elszármazott 2002-ben elhunyt Mátrai Sándornak.

Hegedűs Béla (balra) és Bojtor István

Hegedűs Béla, Mátrai egykori orosházi játékostársa felelevenítette a Ferencváros egykori csapatkapitánya pályafutásának legfőbb állomásait. Atlétaként kezdte, tartalék volt az 1952-es olimpia 4x100-as váltójának. 1953-ban került a Ferencvároshoz, melynek színeiben 554 mérkőzésen szerepelt (ebből 356 volt a bajnoki), ötszörös magyar bajnok. Három világbajnokságon (1958, 1962, 1966) szerepelt, 1960-ban olimpiai bronzérmes lett, 1965-ben a Fradival megnyerte a mai Európa Liga elődjének számító Vásárvárosok Kupáját.

– Pályafutását szerénységgel kezelte, soha nem tagadta meg, honnan jött – mondta az egykori játékostárs.

Bojtor István, Orosháza alpolgármestere szerint Mátrai Sándor lehet az, aki a maiaknak is példaképe lehet. Megköszönte az alapítvány munkatársainak, Raffai Jánosnak, Selmeczi Lászlónak és Szűcs Ferencnek az emlékterem létrehozásában végzett munkáját.

Id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület vezetője

Id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület vezetője Mátrait a legkiválóbbak közül valóként említette, hangsúlyozta, hogy Mátrai Sándorra példaképként kell tekinteni.

A mindig szabályos becsúszásairól híres hátvédet méltatta még Takács Tibor, az FTC Baráti Kör alelnöke, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület vezetője, Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője, Hélisz József, a Fradi Baráti Kör főtitkára és az egykori orosházi futballista, dr. Prezneczky László fogászprofesszor is.

A szerző felvételei

Tóth Márton, az MLSZ megyei instruktora nagy futballtudású, de szerény embernek ismerte, aki mindig tudta, honnan is jött.

Végezetül Mátrai Sándor özvegye, Mátrainé Micskó Ágnes kapott szót, aki megköszönte a kuratóriumnak és az önkormányzatnak, hogy létrejöhetett az emlékház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában