Sarkad/Sarkadkeresztúr

2018.09.26. 11:14

Breaktáncverseny: a legjobbak közé került be Elek Imre

A legjobbak közé került Elek Imre azon a nemzetközi ­breaktáncversenyen, amit a múlt héten rendeztek Nyíradonyban. A 35 éves, sarkadi-sarkadkeresztúri férfi egyedüliként képviselte a rangos eseményen Békés megyét, hatalmas ajándéknak értékelte, hogy részt vehetett rajta.

Licska Balázs

A zsűri több szempont alapján értékelte a produkciókat, számított a figura nehézsége, az előadásmód, de még a ruha is. A Golyó becenéven is ismert Elek Imre több elemmel készült, bemutatott ugrásokat, forgásokat, előre és hátra szaltókat, helikopterezést. Kifejtette, hogy vannak olyan mutatványok, amiket szinte csak ő tud, ezekkel igyekszik egyedivé tenni az előadását.

Ennyi? Vannak, akik megkérdezik a három-négy perces műsor láttán – folytatta. Hangsúlyozta továbbá: komoly felkészülést igényel egy-egy előadás, hogy meglegyen a bemutatott figurákhoz a kellő erőnlét. Van, hogy három-négy órát is gyakorol, most kapott lehetőséget erre egy szórakozóhelytől, illetve egy termet a református egyházközségtől. Az edzések során felveszi saját magát videóra, majd visszanézi a felvételeket, hogy mely mozdulatokat kell még gyakorolnia, melyeket kell finomítania.

Imre kereken 20 éve táncol. 1998-ban látott egy videóklippet, benne a breaktánc elemeivel, azt újra és újra nézve kezdett gyakorolni, teljesen autodidakta módon. Polgár Márkkal kezdett, majd Peres Péterrel is gyakorolt, a zenéket pedig Peres Péter testvére, Peres János Roland készítette, válogatta össze neki. A zene kapcsán Imre kifejtette: vannak olyan részek, amikor kevésbé és vannak, amikor viszont igazán pörgős zenék kellenek, a rap és a hiphop pedig szinte alapnak számít ebben a műfajban.

Elek Imre hírportálunknak is bemutatott egy-két breaktáncra jellemző tartást
/Fotó: Lehoczky Péter/

Az első fellépése 2000-ben Sarkadon volt, majd Békéscsabán is több helyen kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Először 2007-ben mérettette meg magát, tudását és tehetségét egy fővárosi versenyen. Szívesen emlékszik vissza egy 2013-as viadalra, amit annak apropóján szerveztek, hogy 30 éves volt Magyarországon a breaktánc. Imre elmondta, hogy nem közismert, de a breaktáncot Fenyő Miklós hozta be egy 1980-as évekbeli lemezével.

A táncos néhány éve egy tehetségkutatóban is szerepelt, illetve az elmúlt években rendszeresen részt vett a békési Ki mit tud? versenyeken és a békéscsabai táncfesztiválokon. Békésen döntőbe került, tavaly és idén a legkreatívabb és a legenergikusabb produkcióért járó különdíjjal tért haza, Békéscsabán pedig utcai tánc és breaktánc kategóriában ezüst és arany minősítést érdemelt ki. A sarkadi kistérség településeinek rendezvényein rendszeres fellépő, idén bemutatót tartott a sarkadi Kálvin téren, valamint a sarkadkeresztúri és az okányi falunapokon is.

„Golyó” szerint, a breaktáncot csak kitartással és szeretettel lehet művelni, örülne neki, ha a fiatalok is megismerkednének a műfajjal. /Fotó: Lehoczky Péter/

Csak kitartással és szeretettel lehet ezt csinálni – hangsúlyozta, hozzáfűzve, ő is a család és kemény munka mellett műveli a műfajt: jelenleg Békéscsabán, a Kórház utcai stadion felújításánál dolgozik. A tervei között szerepel a minél több fellépés mellett az is, hogy a fiatalok körében népszerűsítse a breaktáncot, megmutassa, hogy érdemes elkezdeni. Úgy véli, a fiatalok fogékonyak lennének rá, csak nem könnyű őket mozgásra bírni, kimozdítani a számítógép mögül. Pár hete életre hívott egy breaktáncszövetséget, úgy véli, ennek is szerepe lehet abban, hogy álmait megvalósítsa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában