galériával

2018.09.13. 17:20

Sargentini-jelentés: lemondásra szólította fel a megyegyűlés az ellenzéki EP-képviselőket

Az Európai Parlament által elfogadott Sargentini-jelentés és a Békés megyei közutak állapota is terítékre került a megyei közgyűlés Békéscsabán tartott csütörtöki ülésén.

Licska Balázs

A Magyarországot bíráló Sargentini-jelentés kapcsán egy határozati javaslat elfogadását indítványozta Simon István Tamás (Fidesz-KDNP), Fidesz-frakcióvezető.

Simon István Tamás aláhúzta: a magyar emberek a harmadik választáson döntöttek arról, hogy az ellenzéki pártok által felvetetett kérdéseket alaptalannak találják. És miután helyben csatát vesztettek, nyugati elvbarátaikkal támadják Magyarországot. Kettős mércét alkalmaznak hazánkkal szemben. Azok, akik 2006-ban szó nélkül nézték, hogy a gyülekezési jogukat törvényesen gyakorlókkal szemben az államhatalom megengedhetetlen erőszakot alkalmaz, most az alapjogok érvényesüléséért aggódnak.

Több beszámoló került terítékre a megyei közgyűlés megyeházán tartott csütörtöki ülésén /Fotók: Imre György/

Zalai Mihály (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sargentini-jelentés elfogadásával olyan kedvezőtlen folyamatok indulhatnak el, amelyek minden Békés megyében élő ember számára negatív hatással lehetnek. A Békés megyei közgyűlés végül egyhangú szavazással – amelyben az ellenzéki képviselők nem vettek részt – lemondásra szólította fel az Európai Parlament magyarországi ellenzéki képviselőit.

A Békés megyei közutak állapota, illetve az útfelújítások is terítékre kerültek az ülésen. Virág Mihály igazgató tájékoztatásából kiderült, hogy csaknem 1 500 kilométer üzemeltetéséért, karbantartásáért felel Békés megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az adatok szerint a Békés megyei közutak 70 százalékának burkolata nem megfelelő vagy rossz, 15-15 százalék van jó és megfelelő, valamint tűrhető állapotban.

A beszámoló szerint tavaly egyetlen kilométert sem újítottak fel. Ugyanakkor a közútkezelő 13 ezer tonna aszfaltot használt fel az utak javítására, ez az adat idén augusztus 20-áig több mint 11 ezer tonna. Emellett ebben az évben európai uniós forrásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként 3,5 milliárd forintból mintegy 25 kilométert, hazai forrásból, 3,35 milliárd forintból pedig 30 kilométert tettek, tesznek rendbe – a beruházások java véget ért, de például a sarkadi körforgalom megépítése jövőre várható.

Virág Mihály sorolta, hogy mely helyszíneken voltak, vannak beruházások. Emellett kiemelte: a közútkezelő vásárolt és bérelt aszfaltbedolgozót, finisert, hogy a klasszikust kátyúzást ne kézi erővel végezzék. Ezáltal nemcsak nagyobb felületen tudnak beavatkozni, hanem a minőségen is javítanak – annak ellenére, hogy nem két, hanem csupán egy réteget terítenek le. Ilyen munkálatok voltak például Dévaványa-Körösladány között vagy Vésztő-Mágornál.

Kiemelte: összességében tehát idén 70 kilométer utat tettek, tesznek rendbe az 1500-ból.

Egy év múlva elkészülhet az M44 első szakasza

Több kérdést kapott Virág Mihály az ülésen, aki válaszaiban elmondta: a gyomai Hármas-Körös-hídnál a hídzár október 25-ével érhet véget. Az M44-es Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszának építése jövő év végére fejeződhet be, nem tud olyan akadályról, ami befolyásolná a határidőt. A Szeged-Békéscsaba-Debrecen vonalon tervezett M47-es kapcsán azt mondta, több nyomvonal jöhet szóba. Beszélt arról, hogy az M44-es építése miatt is romlik egyes utak állapota. A kivitelező kötelessége időközben javítani, illetve a beruházás után az eredeti állapotot visszaállítani.

Zalai Mihály elnök elmondta: az elmúlt évtizedek legnagyobb arányú útfelújításai zajlanak most. Azonban nem lehet megelégedni, mivel még mindig vannak olyan utak, amelyek korszerűsítésre szorulnak – de elindult valami. Célnak nevezte, hogy olyan állapotba hozzák a megyei utakat, amelyekkel nagyjából mindenki elégedett lehet. Stratégiai jelentőségű fejlesztésnek nevezte az M44-est, illetve fontosnak mondta a tervezett M47-est is. Kiemelte: a Modern Falvak Programban is lehetnek útfelújítások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában