parlagfű

2018.08.09. 11:22

Tavaly hárommillió forint értékben szabtak ki növényvédelmi bírságot

A földhasználó köteles az adott év júliusáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

B. O.

Amennyiben ezt a földhasználó megszegi, akár 5 millió forintos bírságot is kiszabhatnak vele szemben. A bírság kiszámításának alapja a parlagfűvel ténylegesen borított terület mérete – tájékoztatott a Békés Megyei Kormányhivatal.

A rendelkezések alapján az illetékes hivatalok munkatársai a helyszíni ellenőrzést október közepéig folyamatosan végzik. Ennek során különös figyelmet fordítanak az előző években fertőzött területekre, valamint ellenőrzik a lakossági bejelentések által érintett területeket is. PDA-készülékkel, legalább 5 darab GPS-pontot felvéve megállapítják a parlagfűvel fertőzött terület elhelyezkedését és méretét, továbbá meghatározzák az érintett ingatlanok földhasználati viszonyait.

A helyszíni ellenőrzést október közepéig végzik. Archív: MW

A hivatal által adott információk alapján tavaly megyénkben közel száz esetben alkalmaztak növényvédelmi bírságot, ennek összege összesítve alig haladta meg a 3 millió forintot. A megye közel 465 ezer hektár termőterületéből a parlagfűvel fertőzött területek összességében 76 hektárt tettek ki.

A fertőzöttség mértéke Észak-Békés víznyomásos, de már kiszáradt területein, illetve a nagyobb városok környékén az elhanyagoltabb területek erősebben, az intenzívebb területhasználattal érintett dél-békési tájak gyengébben fertőzöttek. Megyénkben általánosan jellemző, hogy az országos átlagnál nagyobb az intenzív mezőgazdasági művelés alatt álló területek aránya, ezért a parlagfű kevésbé képes teret hódítani.

Általános, többéves tapasztalat, hogy a nagyüzemileg művelt táblák gyommentesek, gondozottak, ezeken a földeken csak a gyomirtás pontatlansága miatt fordul elő kisebb fertőzöttség. A kisebb, egyénileg művelt földrészleteken észlelhető több probléma. A zártkerti ingatlanoknál minden évben felmerülő gond a hasznosítási kötelezettség elmulasztása, amely néhol a parlagfű-fertőzöttséggel is együtt jár – részletezte a kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában